Vitamin-boost kan forebygge varmestress hos søer
Et par tilsætningsstoffer med indhold af henholdsvis antioxidanter og vitaminer blev i sommeren 2019 testet i to danske avlsbesætninger. De er så glade for effekten, at de vil bruge dem igen i år, når temperaturen når over de 25 grader, fortæller konsulent hos SvineRådgivningen.

Måske kan ekstra tilsætning af antioxidanter og vitaminstoffer til sofoderet give danske søer et ekstra boost til at klare sig godt igennem varme perioder med over de 25 grader på termometeret i stalden. Til gavn for både sodødelighed og produktiviteten i de varme perioder.

Det er i hvert fald en praksis, der har været standard i de udenlandske besætninger i Østeuropa, som rådgivningsselskabet SvineRådgivningen har som kunder.

"I de udenlandske besætninger, vi rådgiver, kan vi tydeligt se forskel på, hvornår vi tilsætter stofferne, og hvor når vi ikke gør. I fastlands-østeuropa har man selvfølgelig  længere perioder med over 30 grader, end vi ser det i Danmark, men jeg kan godt forestille mig, at det er noget vi vil se mere til herhjemme i de varme perioder", siger Jens Korneliussen, rådgiver hos SvineRådgivningen.

Han fortæller, at et par tilsætningsstoffer i sommeren 2019 blev testet i to danske avlsbesætninger, og de er så glade for effekten, at de vil bruge dem igen i år, når temperaturen når over de 25 grader.

De testede stoffer er den kraftige antioxidant NoxiFerm fra R2 Agro samt vitaminstoffet betain og C-vitamin. Stofferne er på pulverform, og skal iblandes sofoderet i en andel på cirka en halv procent.

"Jeg kan godt se for mig, at det er noget mange vil kunne have gavn af herhjemme. Og vil man som svineproducent bruge tilsætningsstofferne, anbefaler jeg at man sætter en mikrodoserer op på foderblanderen, så man kan tilsætte dem efter behov, når vejrudsigten fortæller om varmt vejr.

Alternativt kan man som hjemmeblander sætte tilsætningsstofferne til en mineralblanding, men som så kommer man til at bruge det i en lang periode, også når det måske ikke er varmt, og det er for dyrt", siger  Jens Korneliussen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle