Zinkfri fodring gav større vægtspredning

I to år har Lau L. Christiansen ikke brugt zink i sit smågrisefoder. Det har givet mere diarré, større vægtspredning og 0,5 til 1 procentpoint højere dødelighed, men forbruget af antibiotika er ikke steget, og på andre punkter er effektiviteten stort set uændret. Sammen med Seges Svineproduktion og sine ansatte overvejer han nu, om en række fodringsmæssige tiltag kan give mindre diarré.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet SVIN, februar 2020.

Hensyn til gylleaftageren betød, at Lau L. Christiansen for to år siden droppede zink uden at ændre på fodringen eller iværksætte andre tiltag.

Et farvel til zink betød overraskende lidt i Lau L. Christiansens besætning på 705 søer og smågrise.

Før zinkstoppet behandlede han de fleste af smågrisene med antibiotika to gange efter fravænning. Det behov ændrede sig ikke, da zinken røg ud.

Han ændrede heller ikke på fodringen og kører fortsat med enkelt sammensatte færdigfoderblandinger fra Danish Agro, hvor sojaskrå er den dominerende proteinkilde.

At et farvel til zink ikke har betydet større ændringer i effektiviteten kan forklares med en række forhold 

  • God plads i farestalden, så diegivningstiden er fem uger.
  • Ingen sammenblanding efter fravænning.
  • Rigeligt mandskab.
  • Ingen luftvejssygdomme.
  • God plads i smågrisestalden.

 

Lau Lindholm Christiansen driver Vanggaarden ved Oure med 705 søer. Han har tidligere drevet gården i et I/S med sin far, men står nu selv for hele driften.

Fem ugers fravænning

Produktionen er indrettet til 14 dages holddrift og fem ugers fravænning. Han er desuden begunstiget af at have god plads i sin farestald, så der er plads til det nødvendige antal ammesøer.

En fjerdedel af smågrisene bliver solgt direkte fra farestalden til en lokal aftager. De vejer typisk ni kg ved salg. De øvrige grise bliver ikke vejet ved fravænning, men han skønner, at vægten i gennemsnit ligger omkring syv kg.

»Vi fodrer pattegrisene fra de er omkring en uge gamle, men det er først den sidste uge, at de tager fra«, bemærker Lau L. Christiansen.

Ved fravænning bliver grisene størrelsessorteret og inddelt i hold á 33 grise, der passer til stistørrelsen i smågrisestalden. Herefter bliver langt hovedparten af grisene ikke sammenblandet.

»Sammenblanding gør ikke noget godt ved grisene. Det har jeg erfaret«, siger han.

Hovedreglen er, at de fleste hold må fl okbehandles mod coli-diarré dag fire efter fravænning.

»Behandler vi ikke, vil mange dø, men sådan var det også, da vi brugte zink«, siger Lau L. Christiansen.

De senest fravænnede grise er netop startet på antibiotika, og det vurderer dyrlæge Nicolai Weber, Seges Svineproduktion, er fuldt berettiget. Måske kunne behandlingen endda med fordel være startet en dag tidligere.

»Jeg er nok lidt for langsom til at få en behandling i gang,« erkender ejeren.

Mange hold får desuden et tilbageslag omkring 14 dage efter fravænning, og må behandles igen. Trods to flokbehandlinger, ligger besætningen langt fra gult kort.

»Det pudsige er, at vores forbrug af antibiotika er det samme, som da jeg brugte zink«, funderer Lau L. Christiansen.

Den største forskel efter zinks sortie er, at grisene i dag er mere uens, at der er mere diarré i stierne og, at dødeligheden er steget 0,5 til 1 procentpoint. Tilvæksten er omkring 500 gram.

Det ærgrer ham lidt, at smågrisestalden i 2009 blev indrettet med betonspalter fremfor metalspalter. Årsagen var, at han også ville kunne bruge stierne til slagtesvin.

»Metalspalter har en bedre gødningsgennemgang og havde givet en bedre hygiejne i stien«, mener han.

 

Der er behandlingskrævende diarré i smågrisestalden, men det var der også, da Lau L. Christiansen brugte zink i sit fravænningsfoder.

God effektivitet

 Da der er god plads i stalden, betyder daglig tilvækst ikke så meget. Han er derimod meget opmærksom på dødeligheden og på foderomkostningen pr. kg tilvækst.

»Vi ligger omkring 2,5 procent døde efter fravænning og har i 2019 haft en foderomkostning på 3,67 kr. pr. kg tilvækst«, fortæller Lau L. Christiansen, der er godt tilfreds med resultatet.

Foderforbruget ligger omkring 1,75 foderenhed pr. kg tilvækst. 

 

Alexandra Butnaru, til venstre, har det daglige ansvar for farestalden. Hun har ligesom de fleste andre været ansat i flere år. I midten Lau L. Christiansen og til højre Tina Sørensen foran Nicolai Weber, Seges Svineproduktion. Foto Morten Thomsen.

Tiltag omkring fodring

Tina Sørensen og Nicolai Weber fra Seges Svineproduktion besøger besætningen i forbindelse med en mulig afprøvning omkring zinkfri fravænning.

Efter gennemgangen konkluderer de, at det først og fremmest er på det fodringsmæssige felt, de vil foreslå ændringer.

»Fravænningsfoderet er meget enkelt sammensat og med hele 12 procent sojaskrå«, bemærker Tina Sørensen.

Derudover indeholder det kun to procent fiskemel og to procent kartoffelproteinkoncentrat.

De vil gerne køre et forsøg med et lidt bedre fravænningsfoder for at se effekten på forekomsten af diarré.

 

Kroner & Øre - 3,67 kr. pr. kg tilvækst hos smågrisene

Foderomkostningen pr. kg tilvækst efter fravænning var i 2019 3,67 kr. pr. kg tilvækst. Det er lavere end de fleste andre besætninger.

Han fodrer med tre blandinger fra Danish Agro: Blanding ’241’ er den egentlige fravænningsblanding, men indeholder alligevel hele 12 procent sojaskrå og blot 2 procent fiskemel og 2 procent kartoffelproteinkoncentrat.

Herefter skifter grisene til blanding ’244’, der er uden fiskemel og kartoffelproteinkoncentrat og med 22 procent sojaskrå.

Endelig bruger han blanding ’151’ til de mindste efter fravænning. Den får han leveret som sækkevare. De to andre foderblandinger kører i hver sin foderstreng i smågrisestalden. 

Personligt

 

 

Lau Lindholm ChristiansenLau Lindholm Christiansen overvejer at gå med i forsøget hos Seges Svineproduktion omkring zinkfri fodring af smågrise.

Da han droppede zink for et par år siden, overvejede han kortvarigt at tage et skridt videre og skifte til OUA-produktion. Hensynet til sine aftagere afholdte ham dog fra at tage dette skridt, og desuden mente han også, at OUA-tillægget var i underkanten, ligesom Danish Crown foretrak OUA-leverandører med full line produktion.

Efter gennemgangen af besætningen er det særligt på det fodringsmæssige felt, at Tina Sørensen og Nicolai Weber, Seges Svineproduktion, vil ændre på rutinerne i besætningen.

Det drejer sig således både om valget af foderblandinger og om tildelingen af foder i den første tid efter fravænning, hvor de mener, der kan være forbedringer at hente.

De vil også overveje at teste effekten af kuldvis fravænning i denne besætning

 

3 veje TIL FODRING UDEN ZINK

 

1. Mere skånsomme Foderblandinger

Tina Sørensen og Nicolai Weber var overraskede over, at Lau L. Christiansens smågrise klarede sig så godt, som tilfældet var, trods de ret skrabede foderblandinger.

De vil derfor komme med forslag til justeringer af foderblandingerne, så indholdet af råprotein bliver reduceret samtidig med, at indholdet af højtfordøjelige proteinkilder bliver hævet. Hovedparten af smågrisene bliver fravænnet på en blanding med hele 12 procent sojaskrå. Det vil være problematisk i ret mange besætninger.

 

2. Mere fodring i farestalden

Pattegrisene bliver allerede fodret i farestalden efter den første uges tid. De får både foder på stigulvet og i et trug på inventarvæggen.

Tina Sørensen og Nicolai Weber foreslår flere daglige udfodringer, end tilfældet er i dag, så det samlet giver en større foderoptagelse hos grisene.

 

3. Opblødt foder

Seges Svineproduktion vil gerne teste, om et system med tildeling af opblødt foder i langtrug i de første uger efter fravænning kunne have postiv effekt på smågrisene.

Forventningen er, at lettere og bedre adgang til foder og væske vil gøre fravænningen lettere - særligt for de mindste smågrise.

Nicolai Weber og Tina Sørensen bemærker også, at antallet af ædepladser i smågrisestierne er i underkanten og, at flere ædepladser også kunne reducere vægtspredningen i stierne.

Emneord PLUS, Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.