Svine-formand efter hårdt år: Det er nu, vi skal stå sammen

Formand for L&F Svineproduktion evaluerer året 2018 ovenpå Landsmøde for Svinesektoren.

Erik Larsen, Formand for L&F Svineproduktion opfordrer til at svinesektoren står sammen oven på et 'skrækkeligt' 2018 for svineproducenterne.

"2018 har været et skrækkeligt år at være svineproducent i. Kombinationen af tørke, høje foderpriser, lave svinepriser og øget konkurrence gør ondt i økonomien. Når vi dertil lægger truslen fra afrikansk svinepest, der er kommet tættere på, og et Brexit der kan gå helt galt, så kan det være virkelig svært at bevare optimismen", skriver Erik Larsen og fortsætter:
 
"Sporene fra 2018 følger med ind i 2019. Det er særligt i tider som disse, vi skal stå sammen og støtte hinanden. Vi er før kommet igennem hårde tider, og jeg tror fuldt og fast på, at vi gør det igen"-.
 
Onsdag var der Landsmøde for Svinesektoren, hvor repræsentanter fra hele branchen var samlet. Et  møde, Erik Larsen altid ser frem til.

Her mødes svinesektoren og diskuterer de udfordringer og muligheder, branchen står over for.

En af de største udfordringer
 

"En af de største udfordringer lige nu er, at afrikansk svinepest rykker tættere på. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at holde det ude af landet. Vask og desinfektion af transportbiler ved grænsen er et af de vigtigste bolværker mod afrikansk svinepest. Det er naturligvis ikke gratis, og vi arbejder derfor hårdt på at finde den bedst mulige betalingsmodel. Det skal vi diskutere igen i løbet af januar", siger Erik Larsen yderligere.
 
Han pointerer at det store fokus i omverdenen er klima og bæredygtighed. Det er, i følge formanden, på alles læber her i valgåret.

Og her har svineproducenterne faktisk en stor mulighed, mener han.  

"Vi har en af de mest moderne, innovative og bæredygtige fødevareproduktioner i verden. Det er der en konkurrencemæssig fordel i. Andre vigtige indsatsområder i 2019 – som der også vil være stort politisk fokus på – er reduktion af antibiotika – samtidig med at vi arbejder på udfasning af medicinsk zink. Det er en stor udfordring, som SEGES Svineproduktion arbejder ihærdigt på at løse. Blandt andet ved at samle eksperter fra hele verden for at dele viden og erfaringer. Vi skal finde løsninger, som ikke går ud over økonomi eller dyrevelfærd", understreger Erik Larsen.

Til sidst glæder formanden sig blandt over, at antallet af slagtninger i Danmark stiger, ligesom importen fra Kina kan stige.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle