Svinebedrift udarbejder hygiejneplan: Sådan giver farvekoder et effektivt overblik

Svineproducent med gammelt anlæg har lavet hygiejneplan, hvor farvekoder synliggør ekstra vigtige områder.

Af Bjarke Lassesen,  svinekonsulent, LMO

Skal dine grise vokse optimalt og med begrænset brug af medicin, vacciner eller andre sundhedsfremmende tilsætningsstoffer, bør du udarbejde en hygiejneplan.

Staldanlægget i det viste eksempel her er ikke et særsyn. Det er et gammelt ”full-line” anlæg, der nu er ombygget til 7-32 kg’s grise.

Udfordringen siden ombygningen har været et højt medicinforbrug, for mange døde grise og mange griseflytninger. Især flytningerne fra klimastaldene ved ca. 15 kg til de ombyggede slagtesvinestier, der nu bruges til 15-32 kg’s grise, har været vanskeligt at sikre hygiejnemæssigt.

Farvekode synliggører ekstra vigtige områder

Formålet med hygiejneplanen er at synliggøre de steder i staldanlægget, hvor hygiejnen er ekstra vigtig.

Ud for hver farve er der opstillet regler for, hvordan et højt hygiejneniveau sikres, og hvordan rengøringen skal ske.

Farvekoden er vigtig for at sikre, at alle medarbejdere - både de faste, weekendafløsere og vikarer, umiddelbart forstår nødvendigheden af at yde en indsats for at forhindre smitstoffer i at sprede sig.

Rød, gul eller grøn

Rød = Altid rent. 100 procent rent/desinficeret umiddelbart efter hvert grise-flyt (både udlevering/transportvogn/modtagelse). Alle transporter skal ske i ren og desinficeret vogn. Brug rygsprøjte med desinfektion og strø bund.  Alle gulve vaskes med højtryk/kost. Hvis ej rent strøs kraftigt med tørdesinfektion, fx Stalosan ect. 

Gul = Konsekvent rengøring/vask/desinfektion mellem hvert ”grise”-flyt på arealet. Fej, kost rent og brug tørdesinfektion hvor vand ikke mulig.

Grøn = Alm hygiejne og rengøring. Rent mellem hvert hold. Fej skidt væk og hold rent.

Grundlæggende regler

De yngste grise passes altid først, og arbejdsrytmen planlægges, så de ældste grise tilses sidst. Brydes denne rækkefølge, skal der vaskes/skiftes fodtøj inden yngre grise håndteres.

Planlæg arbejdet så det bliver lettest mulig at overholde de gode hygiejneprincipper.

Ved de røde områder skal der gøres rent umiddelbart efter flytning af grise, mens gødningen er frisk. I hvert område med samme farve bør der være placeret separate redskaber, fx kost, skovl og skraber).

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle