Svineeksportører: ASF-udbrud rammer stort svineområde med én mio. stipladser

Ifølge SamMark er eksporten til området lukket i op til 45 dage.

Tre udbrud af afrikansk svinepest (ASF) i det centrale Polen har de seneste dage givet store udfordringer for de danske svineeksportører.

Eksportørerne kan på grund af udbruddet nemlig ikke komme af med de planlagte grise, der skulle være kørt over grænsen og til et stort og svinetæt område omkring storbyen Łódź i Polen.

Det bekræfter SamMark, der repræsenterer de danske eksportører af levende dyr.

"Jeg har stadig ikke det fulde overblik over situationen, for det er meget forskelligt, hvordan de forskellige eksportører er påvirket, og om de kan sende grisene andre steder hen, end de plejer, men det giver store frustrationer og en dårligere pris", siger sekretariatschef Lisbet Hommelhoff, der fortæller at de danske eksportører til Polen nu leder med både arme og ben efter nye aftagere af deres grise.

Łódź-regionen i Polen er et meget svinetæt område, med omkring én mio. stipladser og en produktion af op til omkring tre mio. grise om året. 

Det er formentlig ikke hele området, men blot dele af området, der bliver lukket ned på grund af restriktioner og sikkerhedszoner omkring udbruddene.

Fra andre kilder lyder det, at op til omkring 100.000 stipladser er direkte påvirket af de tre ASF-udbrud.

"Et ukendt antal danske grise går ugentligt til det område, og vi hører at eksportørerne er presset, for deres normale afsætningskanaler i det område er lukket i op til 45 dage", siger Lisbet Hommelhoff.

Blandt andet har de to eksportører H&S Westergaard og Bonusgrisen oplevet at få udskudt og aflyst transporter de seneste dage, men problemet er langt mere omfangsrigt fortæller Lisbet Hommelhoff.

"De er ikke ene om at have udfordringer, jeg har talt med flere andre, der oplever det samme, så det er virkelig et stort problem", siger Lisbet Hommelhoff.

I alt formoder man at omkring 4.000 dyr er blevet eller skal slås ned i forbindelse med de tre udbrud.

De endelige restrikerioner er ikke på plads, de skal fastlægges i dialog mellem EU og de polske myndigheder så det er endnu ukendt hvor store restriktionszonerne bliver.

Faktaboks

Polen modtog i 2019 omrking 6 mio. danske smågrise, og ifølge de nyeste tal blev der fra januar - juli i 2020 sendt mere end 3,6 mio. danske smågrise til Polen - hvilket betød at Polen overhalvede Tyskland som største aftager.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle