Danish Crown forhøjer svinenoteringen, men bemærker, at der stadig er for stille for årstiden. Kommer sommer og genåbning, kan det hele blive rygende hot.
Egentlig er torsdagens melding om 40 øre plus på svinenoteringen og dermed endnu en stigning i rækken af forhøjelser fra Danish Crown jo en rigtig positiv nyhed, der tyder på et brandvarmt marked.
Men Lars Albertsen, global salgsdirektør i Danish Crown Pork mærker ikke ligefrem telefonerne gløde med købeivrige kunder fra det europæiske marked, forklarer han i denne uges prisopdatering fra slagteriselskabet.
I stedet kalder han "efterspørgslen stadig behersket", selv om noteringen nu lyder på pæne 11,70 kroner per kilo for slagtesvin og uændret 6,6 kroner per kilo på søer.
Dermed er noteringen på bare to uger steget mærkbare 70 øre for de danske svineproducenter, da sidste uge bød på 30 øre mere per kilo.
"Efterspørgslen fra Kina og Asien er usvækket til attraktive priser, men i Europa er der på nuværende tidspunkt ikke den normale efterspørgsel for årstiden. Derfor er indkøberne tilbageholdende og har alt andet end travlt med at sikre sig råvarer. Omvendt presser vi på, for at få priserne op, men lige nu er det en kamp hver eneste dag, fordi der stadig er langt mellem kunder, der ligefrem står og mangler varer", udtaler han i opdateringen.
Den generelt store eksport ud af Europa til Asien sikrer et relativt lavt udbud af skinker og forender. Det sikrer stabile til let stigende priser på de hele delstykker. Markedet for bove, brystflæsk og kamme er jævnt, mens især nakkerne endnu ikke har fået det løft i pris, som kommer, når temperaturerne sparker grillsæsonen i gang, melder Randers-virksomheden.
Lars Albertsen har dog samme forventning, som han også udtalte for nogle måneder siden til LandbrugsAvisen. Kommer frihed fra covid-restriktionerne koblet sammen med sommer-grillvejr, så kan det hele pludselig blive rigtig hot.
"Vi nærmer os et punkt, hvor foråret er aflyst, og vi ryger direkte ind i sommeren, så der kan lige pludseligt blive meget travlt, hvis solen kommer samtidig med, at de store lande i Europa for alvor genåbner på ryggen af pandemien. Lige nu er det dog fortsat Asien, der trækker afsætningen hos os", forklarer han.