Svinepest sender Kina op ad listen: Er næststørste eksportmarked for dansk svinekød

Kina er det seneste år fløjet op ad listen over Danmark største eksportmarkeder, og har i 2019 overhalet både Polen, Japan og Storbritannien.

Svinepriserne er rekordhøje i Kina, der i øjeblikket er et meget lukrativt marked for de fleste lande.

Også Danmark sender store mængder af kød mod asien, og det ses tydeligt af Landbrug og Fødevarers seneste opgørelse over de største aftagere af dansk svinekød.

Især trukket af afrikansk svinepest (ASF), der har stækket den kinesiske griseproduktion betydeligt, landende Kina i 2019 en andenplads på listen, og er dermed den næststørste aftager af dansk svinkekød - både målt på værdi og mængde.

Fra januar til september i år importerede kineserne nemlig svinekød for 3,7 mia. kr., hvilket svarer til 250.877 ton kød.

"Det er selvfølgelig fordi Kina efterhånden har et kæmpe underskud på markedet på grund af svinepesten, Kina er derfor det marked, der betaler bedst, af alle markeder", siger Karsten Flemin, markedsanalytiker hos Landbrug & Fødevarer.

Dermed har Kina overhalet både Polen, Japan og Storbritannien, der alle i 2018 var større markeder for dansk svinekød.

Kina Størst på kød

Danmarks største eksportmarked er dog stadig Tyskland, der med en import for 5,2 mia. kr. har fået sendt 350.080 ton dansk svinekød sendt over grænsen.

Trækker man dog den store eksport af levende dyr til Tyskland fra (hvilket står for 149.115 ton ud af 350.080), er det faktisk Kina, der ikke modtager mange levende dyr, som er Danmarks største eksportmarked lige nu, gør Karsten Flemin opmærksom på.

"Tog man eksporten af levende dyr ud af billedet, og kun kiggede på kød, er Kina klart det største marked", siger Karsten Flemin.

At Tyskland bibeholder sin førsteplads som Danmarks største eksportmarked for grisekød skyldes klart den store eksport af smågrise:

"Der er stadig et kæmpe overskud af smågrise i Danmark, vi har flere soproduktioner end slagtesvinestalde, og det gør, at vi har et overskud, som vi eksporterer ud af landet. I mange år har det været mere attrraktivt at procudere smågrise frem for slagtesvin", vurderer han.

Tendensen er klar: Eksporten til asien vil stige

Noget tyder dog på, at det vil se anderledes ud i 2020: 

"Den danske pris vil blive ganske høj for svinkød i 2020, og derfor bliver der god økonomi i at have slagtesvinestaldene fyldt op", siger Karsten Flemin.

Tallene viser også, at eksporten til nabolandet i syd er faldet med omkring 100.000 ton sammenlignet med sidste år.

Den udvikling vil fortsætte i 2020.

"I 2020 vil det fortsætte, og Kina vil blive større, og Europa mindre. Når Kina trækker med så gode priser, ryger der mere den vej, og så bliver der mindre til andre markeder", siger Karsten Flemin, der også henviser til, at det samlede fald af slagtninger i Danmark giver en mindre mængde kød at sende ud i verden. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle