Svineprisen ligger stille - Efterspørgslen halter i Europa

Slagtesvinenoteringen for uge 3 i 2020 er uændret.

I sidste uge tog Danish Crowns slagtesvinenoteringen endnu engang et prishop og landede igen på den højeste notering set i hele 2019: Nemlig 13,60 kr. pr. kg..

Den pris holder hele vejen ind i uge 3, melder Danish Crown nu.

Også sonoteringen er uændret, og forbliver på 9,80 kr. pr. kg.

Noteringen lander, med de 13,60 kr., dremed stadig mere end fem kroner over sidste års januar-pris, der i 2019 lød på 8,30 kr. pr. kg. 

I 2019 ramte svinenoteringen dog også de skyhøje 13,60 kr. i fire uger i efteråret 2019.

 

Mindre ubud og efterspørgsel holder stabil pris

At prisen ligger stille skyldes, at efterspørgslen efter jul er til at overse, og det smitter af på priserne i Europa. 

Det er dog forventeligt, og stemningen på det europæiske marked for fersk grisekød ligger lige nu på fuldstændig lige linje med tidligere år, forklarer Danish Corwn:
 
"Umiddelbart er alt, som det plejer at være på det her tidspunkt af året i Europa. Det er dog vigtigt at huske, at baggrunden er en helt anden. For et år siden var der et meget stort udbud af grisekød i Europa og masser af kampagner i supermarkederne. Nu er udbuddet markant mindre, men det er salget også, fordi grisekød stort set ikke er en tilbudsvare i januar i år", fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Frygt for svinepest i Tyskland 

Lige nu sætter priserne sig på alle delstykker i Europa. I den sammenhæng spiller risikoen for et udbrud af Afrikansk Svinepest i Tyskland også ind. At der nu er fundet et inficeret vildsvin kun lidt over 20 kilometer fra den tysk/polske grænse gør, at de flere tyske slagterier er tilbageholdende med at fryse varer ind.
 
"På sin vis slår markedet en kolbøtte lige nu, og det er der to grunde til. Der er stor bekymring i Tyskland, og samtidig er priserne i Kina faldet lidt tilbage. I markedet bliver der talt meget om kinesiske kunder, der forsøger at få genforhandlet priserne på varer, der er på vej til Kina. Der er vi slet ikke. Stort set alle vores kunder i Kina er nogen, som vi har handlet med i årevis, og det ser ud til at komme os til gode lige nu", siger Lars Albertsen.
 
Hans umiddelbare vurdering er, at markedet først vil finde sin ben igen på den anden side af det kinesiske nytår, som i år falder den 25. januar.

Økologer også uden prisstigning

Også de økologiske producenter og Frilands landmænd får samme afregning i næste uge, som de har gjort de to sidste.

Friland melder, at økonoteringen igen er uændret på 20,1 kr. pr. kg.

Økotillægget er i øjeblikket nede i 4 kr. pr. kg.

Opdateret kl. 13:43 med økotillægget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle