Svineprisen på ny himmelflugt i 2020: Seges forventer priser over 15 kr.

Seges opjusterer forventningerne til svineprisen i 2020, og venter nu en gennemsnitlig pris på 15,06 kr. pr. kg mod tidligere forventet 13,94 kr. pr. kg.

Prisen på svinekød har miledst talt været stærkt stigende gennem 2019 – i høj grad båret af den stadigt store efterspørgsel i Kina og de øvrige asiatiske lande.

Det får nu Seges til at opjustere forventningerne til prisudviklingen i 2020. Danske svineproducenter står derfor foran en større indtjening end tidligere antaget.

"Priserne er steget hurtigere end forventet, og vi kan nu se frem mod en endnu kraftigere prisudvikling i
2020. Det er naturligvis en trist baggrund med udbredelsen af Afrikansk Svinepest i Asien, men for de danske landmænd er der god grund til at glæde sig over de høje svinepriser", siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges i en pressemeddelelse.


Seges opjusterer forventningerne til prisen på grisekød i 1. halvår 2020, hvor der nu ventes en gennemsnitlig pris på 15,06 kr. pr. kg mod tidligere forventet 13,94. Prognosen for smågrise-prisen opjusteres i overensstemmelse hermed. Graf: Seges

Selvom Danmark netop har mistet førstepladsen blandt de bedst betalende noteringer i Europa, er de danske slagteriers høje eksportandel til Asien med til at gøre afregningspriserne i Danmark særligt attraktive.

De priser betyder, at det i øjeblikket er mere attraktivt at afsætte smågrisene til opfedning i Danmark i stedet sende dem ud af landet. Det er til gavn for både de danske landmænd, slagterierne, beskæftigelsen og samfundsøkonomien som helhed, mener Klaus Kaiser.

Han opfordrer de danske svineprocenter til at udnytte de gode tider til at nedbringe gælden og fremtidssikre
sig.

"I Seges opjusterer vi nu vores forventninger til svinepriserne i 2020, og vi forventer rigtig god indtjening for
svineproducenterne i de kommende år. Derfor er det også et oplagt tidspunkt for danske landmænd at nedbringe gælden og gøre virksomheden mere robust til fremtiden, når svinepriserne engang falder igen", siger Klaus Kaiser.

Den største risiko ved den nye prognose er naturligvis yderligere udbredelse af Afrikansk Svinepest i Europa. I særdeleshed vil forudsætningerne for prognosen ændre sig ved et udbrud af afrikansk svinepest i
Danmark.

"Et udbrud af svinepest i Danmark vil afgørende ændre på markedssituationen. Landbruget gør derfor selv
en stor indsats for at forhindre, at svinepest rammer danske besætninger, og alle andre foranstaltninger, der kan reducere risikoen, hilses varmt velkommen", siger Klaus Kaiser.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle