Svinepriserne falder i hele Europa: Nu har tysk notering overhalet den danske

Især den hollandske notering er faldet voldsomt.

Roen er forbi på det europæiske slagtesvinemarked, som i denne uge ser noget uensartet ud. 

Generelt er situationen tydeligt presset, og de fleste noteringer har den seneste uge taget et dyk. Det viser en oversigt fra tyske ISN ifølge Danske Svineproducenter.

Mens nogle få af de syd- og central europæiske lande melder om overvejende stabile noteringer, blandt andet i Spanien og Østrig, falder slagtesvinenoteringerne langt de fleste steder.

Blandt andet tog den tyske, hollandske, danske og den belgiske notering har taget et ryk nedad. Den tyske faldt med seks cent, den hollandske faldt med 19 cent men den belgiske faldt med 12.

"Baggrunden for dette er lukningen af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som allerede har varet i to uger, og som ser ud til at fortsætte. I mellemtiden kan man begynde at se en udbudspukkel i Tyskland. Forskydningerne i afsætningen rammer også nabolandene Holland og Belgien, som traditionelt leverer til bl.a. tyske slagterier", skriver Danske Svineproducenter.

Tyskland overhaler Danmark

Dermed holder den spanske notering også sin førsteplads blandt de fem største svineproducerende lande i Europa med en notering på 1,756 euro pr. kg. Det er sjette uge i streg, at Spanien trækker førstepladsen, som Danmark igennem længere tid havde sat sig på.

Den danske svinepris er nu også blevet overhalet af den tyske, som indtager førstepladsen med en pris på 1,546 euro pr. kg.

Danmark følger lige efter med en notering på 1,557 euro pr. kg. Derefter følger Frankrig og Holland i nævnte rækkefølge.

Stort fald i Holland

Især i Holland er priserne faldet markant fra 1,482 euro pr. kg. til 1,290 euro pr. kg.

Her har det også betydning, at især et tysk-hollandsk slagteri har opbygget et særligt stærkt prispres på det seneste, skriver Danske Svineproducenter. 

Kina presser også

Derudover har Kinas annullering af eksporttilladelser til nogle hollandske og tyske slagterier også resulteret i stor usikkerhed på markedet.

Som begrundelse for annulleringen bruger de kinesiske myndigheder forebyggelse af indførsel af coronavirus. Markedsanalytikere går dog ud fra, at den officielle årsag kun er et skalkeskjul, og at formålet er at forstyrrer kødmarkedet for at indlede et prisfald.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle