Svineproducent: I mine nye stalde gør vi noget ekstra for grisene

For at have en fremtidssikker produktion er Søren Østergaard i gang med at udvide sin bedrift. Her er der fokus på, at dyrene skal have det godt. Det fortæller han om i dagens afsnit af vores nytårsstafet.

Rasmus Nielsens spørgsmål til Søren Østegaard: "Hvad gør du for at fremtidssikre din produktion?"

Af Søren Østergaard, svineproducent ved Sæby - fortalt til Anna Tang Nielsen

Vi skal lave nogle gode højkvalitetsfødevarer. Det får vi mere værdi for – både herhjemme og uden for landets grænser. Det er det, jeg tror, at vi skal leve af i fremtiden. Det betyder, at sporbarheden skal være 100 procent i orden, plus at der skal være mere dyrevelfærd. Det skal være en produktion, som vi altid kan vise frem. Det er min målsætning. 

Vi har varme i alle vores sektioner, så grisene har et bedre nærmiljø, og så går vi hver morgen rundt med en vogn og giver dem halm oppe i det faste leje. 

De gamle stalde, jeg overtog, er ved at være slidt op, så derfor skal der ligesom ske noget. Jeg er ved at bygge en stald med 7800 stipladser, som skal stå færdig i uge 26 til næste år. Nogle af de gamle stalde herhjemme tager jeg så ud af produktion.  

I det nye byggeri gør vi noget ekstra for grisene. For eksempel har vi i den nye stald lavet støbejernsspalter i stedet for almindelige spalter. Det er noget, man normalt kun laver i smågrisestalde, men vi har så valgt at lægge det ind i slagtesvinsstalden også for at se, om det også vil give en effekt ved dem. Det skulle gerne gøre, at der bliver en højere stihygiejne, så grisene får mindre diarré. Hvis vi samtidig skal undgå at bruge medicin, så må vi satse på højere og endnu bedre stihygiejne. 

Vi har sådan set tre ben at stå på. Det er slagtegrisene, avlen og så har vi markbruget.

Jeg har 700 hektar, hvor jeg dyrker korn, raps og kartofler. Det er egentligt for at jævne det lidt ud og have nogle flere ben at stå på, fordi jeg tror, at der i fremtiden kommer endnu større udsving i priserne på både kød og planteproduktionen. Det skal selvfølgelig helst give overskud i alle tre dele, men er der en af delene, der hænger, jamen så kan de to andre dele forhåbentligt betale den del også. 

Hvilken landmand vil du pege på, der giver dig tro på fremtiden?

Én, der giver mig tro på fremtiden, er én som Brian Sørensen (svineproducent, red.). Han ser altid optimistisk på det hele, og han er en meget dygtig landmand.

Jeg vil spørge ham om: Hvordan holder du dig altid så positiv?

Læs med i morgen for at se, hvordan Brian Sørensen besvarer spørgsmålet. 

---- Læs også gårdagens stafet: Rasmus Nielsen: Glade medarbejdere giver mig nye, dygtige ansatte ----

Faktaboks

NYTÅRSSERIE: TRO PÅ FREMTIDEN

Kan du pege på en landmand, der giver dig tro på fremtiden?

Det spørgsmål har vi hos LandbrugsAvisen stillet landmænd i nytårsstafetten "Tro på fremtiden". Vi har samtidig bedt dem stille næste landmand i stafetten et spørgsmål, de synes er vigtigt.

Næste landmand i stafetten er Søren Østergaard, der ejer Lundegård Opformering, syd for Sæby. I august gik byggeriet af en ny stald i gang, så han kan udvide sin svineproduktion.

OM SØREN ØSTERGAARD

  • 650 årssøer på Lundegård Opformering.
  • Producerer årligt 10.000 slagtesvin.
  • Med udvidelsen vil den årlige produktion være på 30.000 slagtesvin.
  • 700 hektar, hvor der bliver dyrket korn, raps og kartofler.
  • Syv medarbejdere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle