Svineproducent tager del i historisk jordfordeling: Pynter gevaldigt på maskinregningen

Svineproducent Bjarke Lauersen har været med i en jordfordeling, hvor cirka 100 hektar jord fik nye hænder.

Et konsortium af danske virksomheder er under navnet Collective Impact i gang med et jordfordelingsprojekt, de betegner som den største jordreform i 200 år.

Indtil videre har tre kommuner været med, og i Jammerbugt Kommune deltog svineproducent Bjarke Lauersen, som sad i lodsejerudvalget under forløbet. 

"Jeg var med i projektet på grund af en interesse for, hvad det kunne bringe - om det var muligt at flytte jord for mig privat og den vej rundt også hjælpe kolleger", fortæller han.

Da Jammerbugt Kommune meldte ud, at de var blevet udvalgt af Collective Impact til at være med i projektet, var Bjarke Lauersen i første om gang skeptisk over for projektet og frygtede, at lodsejerne skulle af med jord. 

"Det var den første tanke, men jeg er blevet positivt overrasket. De kigger også med erhvervsbrillerne på og forsøger at fremme erhvervsinteresser", forklarer Bjarke Lauersen.

Ved at deltage i projektet håbede han, at få landbrugsjord tættere på bedriften. 

"Noget af det jord, der ligger længst væk, kunne jeg godt afstå, for at få del i noget af det, der ligger tættere på produktionsanlægget. Jeg havde ikke et ønske om netto merkøb - det var ikke et krav fra min side, men det var en mulighed for at driftsoptimere på maskinomkostningen".

Bjarke Lauersen kom ikke af med jorden længst væk fra ejendommen, men alt i alt endte han med at have to hektar ekstra jord tæt på bedriften, så han er tilfreds med resultatet.   

fordel ved generationsskifte

Bjarke Lauersen ser en mulighed for at benytte sig af jordfordeling i forbindelse med et generationsskifte.

"Der ser jeg store muligheder for at få jordfordeling ind som et værktøj for at få arealet optimeret i forbindelse med, at jordskiftet bliver endeligt, så jorden kommer til de rigtige ejendomme", siger han. 

Når man er med i en jordfordeling, handler det om mere end egne interesser. 

"Man skal være klar til at gå i store træsko. Man skal være open-minded og forberede sig på at give og ikke kun tage. Man skal være åben for, at flest muligt kan få gavn af jordfordelingen", siger han.

Derfor er det også vigtigt at alliere sig med en upartisk person, for eksempel en planteavlskonsulent eller en landmåler. 

Bjarke Laursen vil anbefale andre at deltage i Collective Impacts projekter, hvis de får muligheden. 

"Jeg er ikke i tvivl om, at det er et godt værktøj. Jeg håber meget, at det bliver mere udbredt, og at der kommer flere muligheder", siger han. 

"Jeg har kendskab til omkring 150 hektar, som er moden på jordfordeling i dag, men ikke var det for et halvt år siden. Det er bare på grund af den snak og erfaring, der har været hos os, der har fået flyttet jord. Men nu har de ikke muligheden længere. Så det er et spørgsmål om at være klar, når muligheden byder sig".

Der blev fordelt omkring 100 hektar i jordfordelingen i Jammerbugt Kommune.

Collective Impact har stået bag tre jordfordelinger og har en fjerde er på vej i Mariagerfjord Kommune. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle