Svineproducenter vil undgå strejke: Der skal ske noget nu!

Danske Svineproducenter opfordrer regeringen til at handle nu, så man undgår en strejke.

Uret tikker ned til en mulig strejke blandt landets dyrechauffører, og hos Danske Svineproducenter opfordrer man regeringen til at tage handling.

Chaufførerne har nemlig bedt om at få fødevareminister Mogens Jensen (S) i tale, hvis en strejke skal undgås.

"Det er 11. time, og det kan ikke vente længere", siger næstformand i Danske Svineproducenter Jeppe Bloch Nielsen i en pressemeddelelse, der fortsætter:

"Ministeren må udsende et hyrdebrev, så myndighederne begynder at forvalte reglerne, som de er tiltænkt. Og hvis ministeren lider af ansvarsforflygtigelse, så må enten justitsministeren eller statsministeren træde i karakter. Der skal ske noget nu!"

ophobede grise

Sagen drejer sig om, at chaufførerne, som beskrevet her på Landbrugsavisen.dk, er stærkt utilfredse med, at de ofte bliver mødt med politianmeldelser og bøde i de få tilfælde, hvor en ikke transportegnet gris kommer med lastbilen til slagteriet.

Allerede nu er der kø ved de danske slagterier, som har været nødt til at slagte på nedsat kraft. Derfor vil det være meget skidt, hvis slagtningen forsinkes af en strejke.

"Vi er allerede mærket tilstrækkeligt af afrikansk svinepest i Tyskland og corona, der giver os problemer i vores produktion, med grise, der hober sig op, fordi slagterierne er bagud med slagtningerne. Vi kan ganske enkelt ikke håndtere, hvis slagterierne lukker helt, fordi grisene ikke kan transporteres som følge af chaufførernes bebudede strejke den 28. oktober", siger svineproducenternes næstformand. 

Som svineproducenternes eget slagteri mener Danske Svineproducenter, at Danish Crown har en helt særlig forpligtigelse til at træde i karakter og udnytte sit gode forhold til regeringstoppen.

"Vi kan mene alt det, vi gør, men vi har ikke de samme tætte relationer til regeringstoppen, som Danish Crown har, og som de gerne udstiller ved festlige anledninger. Nu er det alvor, og Danish Crown skal trække i arbejdstøjet og bruge sin indflydelse maksimalt", pointerer Jeppe Bloch Nielsen.

Til Landbrugsavisen.dk har direktør i Danish Crowns Ejerservice Nicolaj Nørgaard i sidste uge forklaret, at man har haft adskillige møder med embedsmænd og politikere for at få ændret reglerne.

udskyd strejke

Danske Svineproducenter har fuld sympati for, at chaufførerne, der føler sig overhørt, nu ser sig nødsaget til at overveje at sige kollektivt nej til al transport af dyr pr. 28. oktober.

Alligevel maner Jeppe Bloch Nielsen til besindighed.

"Vi forventer at se et hyrdebrev fra ministeren og opfordrer samtidigt chaufførerne til at udskyde strejken for at give hyrdebrevet en chance for at vise sin virkning. Endelig opfordrer vi til, at myndighederne begynder at behandle ophobede sager efter de nye regler med tilbagevirkende kraft", siger næstformanden og tilføjer:

"Hvis ikke der sker noget, så adresserer vi ansvaret direkte til regeringen. Vil de virkelig have denne økonomiske og moralske uansvarlighed på samvittigheden? Det hverken håber eller tror vi trods alt".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle