Svineproducenter vurderer PRRS-tab til 85 mio. kr.

Danske Svineproducenter vil stævne Hatting A/S, hvis ikke deres medlemmer får en tilfredsstillende erstatning for at have fået prrs-virus via ornesæd fra ornestationen i sommer. Svineproducenterne vurderer deres medlemmers tab til omkring 85 mio. kr.

Siden august 2019, hvor 44 svineproducenter fik deres besætninger inficeret med prrs-virus via Hatting A/S har ornestationen iværksat en række tiltag for at minimere risikoen for smitte mest muligt.

Direktør i Landsforeningen for Danske Svineproducenter, Per Bardrum, mener at ændringerne er en erkendelse af, at man kunne have gjort det bedre. 

Det skriver Horsens Folkeblad.

"Vi mener, der har været en kritisabel håndtering af forløbet. Der gik for lang tid, inden vi blev advaret. Nu er der siden blevet foretaget en lang række forbedringer af deres smittebeskyttelse. Dermed har man jo erkendt, at man kunne have gjort det bedre. Det er derfor, vores medlemmer siger: Det vil vi ikke finde os i", siger Per Bardrum til avisen.

Danske Svineproducenter, der repræsenterer halvdelen af de ramte landmænd, kræver derfor erstatning og truer ornesædsproducenten Hatting A/S med retssag med mindre man kan blive enige om en tilfredsstillende erstatning. 

Overfor landbrugsavisen.dk præciserer Per Bardrum at tabene ikke kan gøres endeligt op endnu, men et tab på omkring 85 mio. kr. fordelt på de 22 af deres medlemmer, der er ramt. 

"Hvis vi skulle gøre det op nu er det der det ender, men den endelige opgørelse kan først laves til sommer", siger han. Per Bardrum mener, at man på Hatting KS har taget nogle aktive valg i forhold til smitterisiko og at man derfor kan holde dem ansvarlige.

Direktør hos Hatting KS, Per Nyby Pedersen mener, at ornestationen har gjort det rigtige på det tidspunkt.

"I bagklogskabens ulideligt klare lys kan man altid sige, at det, vi gjorde på det tidspunkt, var ikke tilstrækkeligt, men den måde, vi gjorde det på, var aftalt i branchen. Det var ikke noget, som vi fandt på. Vi har fulgt de retningslinjer vi har fået af Seges Svineproduktion.  Det var, hvad vi på det tidspunkt mente, skulle være tilstrækkeligt. Det viste sig så ikke at være tilstrækkeligt. Det er selvfølgelig dybt ulykkeligt.  Derfor har vi nu lavet om på det, vi hidtil har gjort", siger Per Nyby Pedersen.

Overfor landbrugsavisen.dk uddyber Per Bardrum:

"At de følger retningslinjerne fra Seges er jo rigtigt, men Hatting vælger jo selv. Og flere af de tiltag de har igangsat er noget, der har været diskuteret i branchen i nogle år. Og her tænker jeg blandt andet på negative KS stationer og PCR-test og det har man så fravalgt", siger han. 

Han mener, at Hatting A/S burde have gjort mere for at hindre udbruddet.

Det afviser Per Nyby Pedersen:

"Vi har gjort, hvad der var anset for tilstrækkeligt før udbruddet, der var det første udbrud i 17 år og vi har ikke fravalgt nogen tiltag, der har været anbefalet", siger han til landbrugsavisen.dk.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle