Svineslagtninger: Horsens er fortsat kongen

Antallet af svineslagtninger steg tre procent i 2018, men nogle slagterier har klaret sig bedre end andre.

2018 blev et vigtigt vendepunkt for antallet af svineslagtninger, der gennem en årrække har haft en nedadgående tendens.

Spørgsmålet er, om retningen af slagtninger kan holdes i de kommende år, men Tican har med sine seneste meldinger om 50 nyansættelser lagt i gryden til flere aktiviteter på sine slagterier.

Netop Tican, der ejes af tyske Tönnies, er nær status quo, målt på antal slagtninger i 2018 i forhold til 2017.

Lillebroren til Danish Crown slagtede 3,48 mio. svin i 2018 mod 3,47 mio. svin i 2017 svarende til en fremgang på 0,3 procent. Det viser en opgørelse fra Danske Svineproducenter.

Storebror vokser

Derimod har slagterimedarbejderne haft mere travlt på de syv Danish Crowns-slagterier, hvor der samlet set er slagtet 13,48 mio. svin i 2018 mod 13,0 mio. svin året før. Det er en fremgang på 3,5 procent, og det er en større fremgang end det samlede antal svineslagtninger i 2018, der i opgørelsen er opgjort til 3,0 procent. I alt er svineslagtningerne på 17,77 mio. styk i 2018.

Hos Danish Crown er der tilfredshed med året, hvor koncernens slagteri i Skærbæk er det eneste, der ifølge opgørelsen fra Danske Svineproducenter ikke har opnået fremgang målt på antal slagtninger. Horsens-slagteriet er fortsat en mastodont i dansk sammenhæng med 4,6 mio. slagtninger.

»På den ene side glæder vi os over fremgangen i 2018, men på den anden side er det svært rigtigt at glæde sig, når vores ejere gennem det meste af året var udfordret af de meget lave priser på verdensmarkedet, som i vores øjne faktisk tog toppen af fremgangen«, siger Søren F. Eriksen, CEO i Danish Crown Pork.

Han peger på initiativer som vækstpakken og afskaffelsen af andelshaverkapitalen som forklaring på, at Danish Crown slagtede flere grise i 2018. Dertil kommer nye andelshavere.

Søren F. Eriksen er ikke udpræget optimist med henblik på udviklingen for svineslagtninger i år.

»Vi står i en situation, hvor noteringen i en lang periode har været lav, og det smitter af på tilførslerne. Derfor ser det ud til, at vi kommer til at bakke i 2019. Hvor meget er svært at spå om, for tallene for årets første uger er påvirkede af, at vi havde en bedre planlægning af slagtningerne op til jul i 2018 end året før, så derfor havde vi færre overgående grise med ind i januar i år end sidste år«, siger han.

Foruden den mindre tilbagegang i Skærbæk viser opgørelsen også en tilbagegang i slagtningerne hos Glumsø Slagtehus, Sevel Slagteri og Hvidebæk Slagteri.

Tro på fremgang ved Vejle

Derimod har svineslagterierne Moesgaard Meat og Slagtegården St. Lihme opnået store fremgange i det forgangne år med stigninger på henholdsvis 12,2 procent og 10,1 procent.

Hos Slagtesgården St. Lihme er direktør Leo Grønvall tilfreds med udviklingen.

»2018 har været tilfredsstillende, især når vi tager i betragtning, at vi har bygget om og investeret for mere end 100 mio. kr. og samtidig øget slagtningerne med ti procent«, siger han og peger på, at nye leverandører og eksisterende leverandører, der har udvidet produktionen, er baggrund for det øgede antal slagtninger.

2019 tegner også fremgangsrigt for slagteri vest for Vejle.

»Jeg forventer, at slagtningerne igen i år vil stige. Der er indgået nye kontrakter, og nogle af vores nuværende landmænd udvider produktionen«, forklarer han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle