Sydbank-direktør uenig: Jyske Bank giver landbruget unødvendig mavepuster

Kreditdirektør i Sydbank, Bjarne Larsen kan ikke genkende, at Finanstilsynets vejledende jordpriser systematisk er for høje.

Sydbanks kreditdirektør, Bjarne Larsen, kan ikke genkende billedet af, at landbrugsjord systematisk bliver handlet lavere end Finanstilsynets vejledende jordpriser.

"Vi har ikke noget billede af, at Finanstilsynets jordpriser er for høje. Vores erfaring er, at de faktiske handelspriser varierer. Nogle ligger lidt højere, nogle lidt lavere og nogle på niveau med Finanstilsynets vejledende priser", siger Bjarne Larsen til landbrugsavisen.dk.

Bjarne Larsens kommentar kommer efter Finanswatch torsdag bragte en artikel, hvor topchefen for Jyske Bank, Anders Dam, kalder Finanstilsynets vejledende priser er for høje. 

I denne uge valgte Finanstilsynet at skrue ned for sine vejledende priser på landbrugsjord i Nordvestjylland. Hektarprisen blev således skruet ned fra 150.000 kr. til 135.000 kr.

Men Anders Dam, mener, at det er langt fra kun i den del af Danmark, at landbrugsjorden er overvurderet.

Dækker store områder

Hos Sydbank mener Bjarne Larsen dog, at det er for unuanceret at se det sådan og at man skal huske, at Finanstilsynets priser netop er vejledende.

Han mener, det er bankernes pligt, at vurdere sagerne individuelt.

"Finanstilsynets vejledende jordpriser er fordelt på nogle meget store områder, hvor der inden for de enkelte områder er meget store variationer", siger han. 

Og så minder han om, at bankernes landbrug ofte bliver handlet til afviklingspriser.

"Det er ofte tvangssalg når vi er involveret, så det er ikke her, man vil få de højeste priser", siger han. 

At nedsætte priserne vil gøre en masse landmænd teknisk insolvente og er der virkelig behov for det, spørger Bjarne Larsen. 

"Det afgørende må være, hvad de tjener på deres jord, At nedsætte priserne vil være en unødvendig mavepuster", mener han.

Nedskriver nok

Og så stiller Bjarne Larsen selv spørgsmålet, som flere måske så vil stille: Nedskriver Sydbank så nok?

"Vi nedskriver i hvert fald det, vi skal", siger Bjarne Larsen og uddyber:

"Hvis jeg kigger på vores bank, så ligger de jordpriser, vi anvender ved nedskrivninger, måske 10-25 procent under Finanstilsynets, men der arbejder vi jo også ud fra forsigtighedsprincippet, så der skal vi være forsigtige", siger Bjarne Larsen.

"Og hvis jeg så kigger på når vi sælger en ejendom, så har vi, i tre ud af fire tilfælde, nedskrevet for meget", siger han. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle