Sydbank-model skar gæld væk: Har reddet 50 ud af 70 landmænd

Sydbanks model med at stille landmænd gælds-eftergivelse i udsigt, har virket melder banken. De seneste år har de skåret kraftigt i landbrugsudlånet, men åbner nu for igen at tage landmænd ind.

I udgangen af 2016 satte Sydbank ind for at hjælpe ca. 70 nødlidende erhvervskunder i landbruget.

Formålet var at hjælpe udvalgte landbrugskunder henover den gæld, de havde akkumuleret under Finanskrisen via en form for rekonstruktions-model, hvor man lovede at skære i gælden, hvis landmændene fulgte en fem-årig plan.

Modellen viser sig nu at være en succes idet de 50 af landmændene nu ser ud til at have betalt gælden ud. 

Det skriver Sydbank i en pressemeddelelse.

Under finanskrisen i 00-erne røg priserne på landbrugsjord voldsomt i vejret. Og da først boblen sprang, endte mange landmænd med at tabe penge på jord, som pludselig ikke var det samme værd.

”Vi er mange, der husker det kæmpe chok med brutalt faldende jordpriser fra ca. 2008-2010. En form for jord-pandemi, som også kostede finanssektoren dyrt på udlånskontoen,” fortæller bankdirektør, Bjarne Larsen, Sydbank.

En mulig løsning viste sig dog i form af en politisk lovændring i 2016. Her fik bankerne en mulighed for at håndtere landmændene på en ny måde.

I Sydbank valgte man at tilbyde effektive, men også forgældede landbrug, en mulighed for at konvertere deres gæld til ansvarlig lånekapital, som først skulle indfries efter fem rentefrie år til en underkurs. Det skete for omkring 60-70 landmænd ud af det samlede antal landmandskunder i banken på dengang 1000.

Gælden skulle ifølge Sydbanks tidligere udmeldinger typisk indfris til en kurs på omkring 50 - altså ville landmændene få eftergivet omkring halvdelen af deres indefrosne gæld ved at købe den ansvarlige lånekapital tilbage.

Den ansvarlige lånekapital blev afskrevet i bankens regnskab med 634 millioner kroner.

Læs mere om modellen her: Sådan sløjfer Sydbank gæld hos 60 landbrug | LandbrugsAvisen

”Vi tog de lange briller på og valgte det lange, seje træk over for de cirka 70 største landbrug, som vi vurderede, var meget effektive, men som også var tynget af negativ egenkapital. På den måde blev landmandens samlede kapital, egenkapitalen plus den ansvarlige kapital, positiv. Sydbank var, mig bekendt, den eneste bank, der bevidst brugte metoden som et kontinuerligt strategisk tiltag – og som sådan bar en del af risikoen sammen med landbruget. Derfor kalder vi det for Sydbank-modellen,” forklarer Bjarne Larsen.

Modellen har forhindret konkurser

Henover de seneste fem år har Sydbank-modellen skullet stå sin prøve. Og i dag begynder man at kunne ane konturerne af en succes.

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det var meget alvorligt, det vi så ind i den gang. De her landmænd var helt sikkert gået konkurs og havde mistet deres levebrød. Så i dag smiler vi forsigtigt sammen med landmændene, som vi skal have en dialog med henover sommeren. Vores forventninger, der er baseret på det tætte samarbejde, vi har haft undervejs, er, at langt de fleste får betalt deres gæld ud – og samtidigt har stærke og sunde bedrifter. Det er utroligt glædeligt – mest af alt fordi det betyder, vi har undgået en lang række konkurser, med alle de menneskelige og økonomiske konsekvenser til følge,” siger Bjarne Larsen.

Efter mange års reduktioner  - åbner for at tage nye ind

De gode resultater betyder også, at Sydbank nu så småt begynder at åbne mere op for landbruget, efter en række år, hvor banken er gået målrettet efter, at landbrug skulle fylde mere i bankbøgerne i det store pengeinstitut.

”Vi har i en årrække været forsigtige overfor at tage nye landbrugskunder ind. Men den positive udvikling, vi oplever nu, betyder, at vi har plads på bøgerne til flere gode erhvervskunder inden for landbruget,” siger Bjarne Larsen.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle