Syge vildsvin fundet flere gange ved pestramt farm tæt på tysk grænse

Den frygtede sygdom fundet på den største farm nogensinde i Polen.

Fundet af svinepest på en stor polsk svinegård med næsten 7.000 søer og godt 16.000 pattegrise kun 66 km fra den tyske grænse, kommer ikke som nogen stor overraskelse. Og det får ikke den store betydning for situationen i Danmark og formentlig heller ikke i Tyskland.

I ugerne op til udbruddet er der  mere end en gang fundet døde vildsvin i nærheden af svinestalden i byen. Det skriver 'International Society for Infectious Diseases'  i et nyhedsbrev.

”Den polske svinegård ligger Niedoradz i Lubusz-provinsen lige midt i et stort område, der i forvejen er markeret som lyserødt, fordi der er fundet vildsvin med afrikansk svinepest. Derfor kommer fundet ikke som nogen stor overraskelse”, siger Jens Munk Ebbesen, der er områdedirektør for fødevare- og veterinære forhold i Landbrug & Fødevarer.

Området skifter fra lyserødt til rødt

Jens Munk Ebbesen vurderer, at EU-Kommissionen en af de nærmeste dage formentlig ændrer områdets farve fra lyserød til rød, fordi der nu er fundet både vildsvin og svin i kommercielle besætninger med sygdommen. Med farveændringen kommer der også restriktioner med hensyn til transport i og ud af zonen, vurderer Jens Munk Ebbesen.

”Min vurdering er, at fundet ikke får betydning for Danmark. Det sammen gælder formentlig for Tyskland, med mindre der er kørt pattegrise fra den polske gård til Tyskland, men det ved vi ikke noget om endnu”.

”Øst for den ramte gård i Polen ligger der et område, hvor er produceres mange svin, og hvis de for eksempel køber smågrise i Danmark, kan det på sigt få betydning for danske eksportører”, siger han.

De tyske myndigheder har været ekstra opmærksomme på sygdommen siden november sidste år, hvor de første tilfælde blev fundet i vildsvin i området, og sundhedsminister Ursula Nonnemacher, sagde i går mandag, at der holdes godt øje med afrikansk svinepest.

Mistanken om sygdommen blev vakt allerede onsdag 18. marts i sidste uge. I lørdags 21. marts bekræftede de polske veterinære myndigheder, at besætningen var ramt af svinepest. Cirka 135 svin nåede at dø af sygdommen.

Da sygdommen ramte den polske gård, var der 6.904 søer, 16.037 pattegrise, 776 smågrise og 29 orner på ejendommen. I alt var der 23.746 dyr. Det fremgår endnu ikke, om pattegrisene er blevet solgt fra gården, eller de er blevet fedet op i egene stalde.

Største besætning ramt i Polen nogensinde

Udbruddet er det største i en kommerciel svinebesætning siden afrikansk svinepest blev fundet første gang i Polen i 2014. Det er samtidig det første i Polen i år og det første nogensinde i den vestlige del af Polen.

Der er oprettet beskyttelseszoner rundt om gården, og ifølge tyske medier er svinene ved at blive slået ned, og der berettes om røgsøljer fra området, der kan tyde på, at svinene bliver brændt.

Første gang svinepest blev fundet i området, var i november sidste år i et vildsvin. Siden er antallet af registrerede vildsvin med svinepest i området steget til 146. Der er endnu ingen der ved, hvordan svinene på gården er blevet smittet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle