Syv lande sprøjter med mælkepulver i protest mod EU-forslag om oplagring

Mælkepulver på markerne i syv lande skal vise stærk modstand mod EU-tilskud til oplagring af mælkepulver.

Landmænd i Lithauen, Luxembourg, Danmark og fire andre EU-lande har i dag smidt skummetmælkspulver ud over deres marker.

De syv happenings er arrangeret af paraplyorganisationen European Milk Board (EMB). Meningen er, at vise utilfredsheden med EU-Kommissionens beslutning om at yde støtte til private, der oplagrer overskydende mælk som mælkepulver, lyder det i en pressemeddelelse fra EMB.

"Vi producerer i øjeblikket alt for meget mælk og denne mængde skal reduceres på EU-plan. Vi mælkeproducenter er klar til at påtage os vores del af ansvaret og deltage i en volumenreduktion, der koordineres af Europa-Kommissionen", siger Roberto Cavaliere fra Italien, medlem af EMBs forretningsudvalg.

Støtte til reduktion

I Danmark er det formand i Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, der har stået for spredningen af mælkepulver. Det har han gjort torsdag eftermiddag på sin egen bedrift i Sydvestjylland.

"Vi gør det, fordi mælkepulveret tidligere har trykket mælkepriserne helt frem til sidste år i næsten tre år efter, at vi egentlig rettede op på krisen fra 2015. Derfor er vi stærkt i mod, at der bliver sendt mere mælk igennem rørene, hvis det ikke kan sælges", siger Kjartan Poulsen, der også er medlem i EMB.


Foto: Kjartan Poulsen

I 2015 stod mange landmænd med mælk, der ikke kunne sælges. EU-Kommissionen gav støtte til, at landmændene i stedet kunne oplagre mælken som mælkepulver. Det var dog en løsning, der startede et ekstremt negativt pres på mælkepriserne generelt. Og den krise skal ikke gentage sig, lyder det fra formanden.

"Vores indtrængende appel til EU er stadig at stoppe med at bruge støtte på interventionslagring og privat oplagring og i stedet for begynde at arbejde sammen med mælkeproducenterne, så vi sammen kan gennemføre et volumenreduktionsprogram", siger Kjartan Poulsen.

EU-Kommisionen har sat 30 millioner euro af til støtten til de private lagre. EMB foreslår dog at pengene i stedet bliver brugt til at støtte de mælkeproducenter, der vil reducere deres produktionsmængde. 

"Løsningen er, at vi gør brug af den frivillige reduktionsordning, der blev løsningen i 2016. Det instrument er allerede til rådighed i kommisionen, det er bare ikke det, de gør brug af lige nu", siger Kjartan Poulsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle