Når import af foder sandsynligvis ikke medregnes i den kommende CO2-afgift, vil griseproduktionen blive mindre ramt af afgiften sammenlignet med planter.
En CO2-afgift på landbruget vil ikke nødvendigvis bidrage til en omstilling fra animalsk til plantebaseret produktion i dansk landbrug. For selvom kvæg- og mælkeproduktionen forventes at blive påvirket, rammes planteproduktionen nemlig hårdere end både grise- og fjerkræsektoren.
Sådan lyder vurderingen fra den grønne tænketank Concito ifølge Altinget Fødevarer.
Årsagen er, at størstedelen af udledningerne af drivhusgasser fra griseproduktionen kommer fra dyrenes foder, der blandt andet indeholder soja og palmeolie importeret fra Sydamerika.
Og når import af foder sandsynligvis ikke medregnes i den kommende CO2-afgift, vil griseproduktionen derfor blive mindre ramt af afgiften sammenlignet med planter, vurderer seniorkonsulent Tavs Nyord fra Concito. Planteproduktionen udfordres omvendt af en klimaafgift, fordi der ikke findes mange virkemidler til at reducere udledningerne her og nu, lyder det.
- Derfor er der ingen tvivl om, at det er kvæg- og planteproduktionen, der bliver mest udfordret af en klimaafgift, næsten lige meget hvordan vi indretter den, siger Tavs Nyord til Altinget Fødevarer.
Landbrug & Fødevarer mener ifølge Altinget, at en afgift vil få økonomiske konsekvenser for alle dele af landbruget uanset sektor.
Regeringens nedsatte ekspertgruppe for grøn skattereform præsenterer sit forslag til en CO2e-afgift på landbruget 21. februar.
/brahe