Tænketank: Landbruget bør betale 750 kroner og indkomsttab bør kompenseres ad anden vej

Hvis politikerne vil kompensere landbruget for det store indkomsttab, bør det ske på en måde, som ikke sænker incitamentet til at sænke drivhusgasudledningen, mener analysechef i Cepos.

Hos tænketanken Cepos, mener man ikke at det er en lav afgift for landbruget man skal gå efter. Det vil gøre den grønne omstilling dyrere.

- De klimamål, politikerne har valgt, stiller landbruget over for kæmpe økonomiske udfordringer. Men løsningen er ikke en lav afgift på landbrugets drivhusgasser. Det vil gøre den grønne omstilling dyrere, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos i en pressemddelelse, og fortsætter:

- Derfor bør landbruget have en drivhusgaspris på 750 kr., svarende til den normale CO2-afgift. Hvis politikerne vil kompensere landbruget for det store indkomsttab, bør det ske på en måde, som ikke sænker incitamentet til at sænke drivhusgasudledningen. Det udelukker navnlig Svarer-gruppens model 3, siger Otto Brøns-Petersen. 

Han er enig i Svarer-gruppens afvisning af en forbrugsbaseret afgift.

- Det har Cepos’ analyse ogsåadvaret imod. Ligeledes lægger gruppen også de planøkonomiske mængdemæssige reduktionskrav i landbrugsaftalen i graven, hvilket jeg også noterer med tilfredshed, siger Otto Brøns-Petersen. 

Otto Brøns-Petersen kan kontaktes på 20 92 84 40 for uddybende kommentarer.

Emneord

Co2-afgift

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle