Tæsk til kornet sender fødevarepriserne i dyk

FAO's fødevareprisindeks falder i august måned i forhold til måneden før. Især kornpriserne er faldet, mens mælkepriserne fortsætter opturen.

Et fald på 5,4 procent.

Sådan er status for kornpriserne i FN's fødevareagenturs Food Price Index, som derfor samlet falder med 1,3 procent i august i forhold til måneden før. Der har ellers været tre måneder med stigende fødevarepriser.

Også kød- og sukkerpriserne er faldet - dog ikke så meget som kornet. Til gengæld er vegetabilsk olie og mejerivarer i stigning.

Kornpriserne mærker høstpresset

I forhold til juli måned faldt kornpriserne med 5,4 procent. Det kommer efter tre måneder med stigninger - men så ramte høstpresset. Hvedepriserne faldt med over otte procent måned-til-måned som følge af forbedrede produktionsudsigter blandt eksportører, især i Sortehavsregionen. Øvrige kornafgrøder faldt også i pris på grund af rigelig eksporttilgængelighed, især af majs i Sydamerika. De internationale rispriser var stort set stabile.

Vegetabilske olier stiger igen

FAO's olieprisindeks - som ellers har faldet de sidste to måneder - steg 2,5 procent i forhold til juli. Det skyldes stigende priser på palmeolie og andre store vegetabilske olier. Produktionen af palmeolie i Sydøstasien er mindre end forventet, og der er en stabil importefterspørgsel. Samtidig steg priserne på sojaolie, efter USA har ændret deres regler for import af biodiesel for at styrke landets egen sojaolieproduktion. Rapsfrø og solsikkeolie styrkes på baggrund af lavere udbud end forventet.

Ticans to slagterier lammet af strejke 21. november · 08:53

Mejerivarer fortsætter opturen

FAO's mælkeprisindeks steg 1,4 procent i forhold til juli. Dermed er mælken - globalt set - 42 procent mere værd end for et år siden. Det er dog stadig 20 pct. under den højeste pris, der blev registreret i februar 2014. Prisen på smør og sødmælkspulver (WMP) steg i august på grund af reducerede eksporttilgængeligheder som følge af større indenlandsk efterspørgsel efter smørfedt i Europa og Nordamerika. Til gengæld er kom skskummetmælkspulveret (SMP) under pres, fordi der er store mængder til rådighed på eksportmarkedet. Det globale ostemarked oplever stabile priser.

Pres på kødpriserne

Kødprisindekset faldt 1,2 procent i forhold til sidste måned. Priserne er lige nu 8,5 procent over det niveau, der blev registreret i januar og 18,7 procent under dets højdepunkt i august for tre år siden, i 2014. Oksekødet faldt i pris på grund af øget eksport fra Australien og forbedret indenlandsk forsyning i USA. Svine-, fåre- og fjerkrækødet har næsten uændret prisniveau.

Sukkeret faldt i værdi

FAO's sukkerprisindeks faldt 1,7 procent i forhold til juli. Sukkerpriserne har været under pres siden begyndelsen af ​​året. Det seneste fald skyldes ifølge FAO gunstige udsigter for sukkerrørhøsten i større producentlande, nemlig Brasilien, Thailand og Indien. Samtidig er der en svagere international efterspørgsel, delvis på grund af forhøjede toldtakster i Kina og Indien.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu