Tönnies fik blå mærker af vildt 2020

At 2020 blev "den største udfordring i virksomhedens historie" for Clemens Tönnies er næppe en underdrivelse.

"2020 blev den største udfordring for vores medarbejdere og i virksomhedens historie".

Så kort kan Clemens Tönnies, ejer og leder af Tysklands største slagterikoncern, Tönnies, der også omfatter danske Tican, opsummere sidste år.

Regnskabet for koncernen er vanligt sparsommelig, når det gælder tal. Slagteriejeren værner om sit privatliv og offentliggør derfor kun omsætning og et par enkelte andre udvalgte nøgletal.

Derfor er det da også svært helt at tage den nøjagtige temperatur på koncernens økonomiske styrke, når hverken egenkapital, balance - eller noget så simpelt som årets overskud eller underskud er en del af de fremlagte tal.

De få nøgletal viser dog alligevel noget om alvoren i året, hvor hele to pandemier konkurrerede om at sende såvel slagteridrift som afsætning mest i tovene, især i Tyskland, der blev hårdt ramt af ASF-udbruddet i september.

Koncernen viser dog også fortsat fremdrift og investeringsvilje, især internationalt.

Faldende tyske slagtninger

Omsætningen faldt med 3 procent til 52,52 mia. kroner. En naturlig følge af faldende svinepriser, som det skete især i andet halvår. Hvordan resultatet endte på bundlinjen, oplyser koncernen derimod aldrig.

Værre er det dog, at slagtningerne i Tyskland også faldt. 16,3 mio. tyske slagtninger blev det til - et fald på 2 procent. Tönnies-folkene tilskriver det især den fem uger lange lukning af hovedslagteriet i Rheda-Wiedenbrück som følge af det massive corona-udbrud blandt medarbejderne.

Clemens Tönnies påpeger, at 28 ud af 29 produktionssteder bidrog positivt økonomisk, men sætter hverken tal på - eller nævner, hvor den enkelte underskudsgivende enhed ligger.

Også slagtningerne af kreaturer gik tilbage med hele 4 procent til 420.000 styk.

Derimod lykkes det fortsat for den tyske koncern at tiltrække flere grise internationalt. Med de danske slagterier hos Tican Fresh Meat som den største bidrager, men også aktiviteter i Spanien, Storbritannien og Polen kom der 4,5 mio. grise igennem anlæggene i disse lande. Det er en stigning på markante 17 procent.

"Produktionsstederne i Danmark, Frankrig og Polen udvikler sig også meget positivt økonomisk, rapporterer virksomheden", men sætter ikke yderligere tal på. Tican fremlægger vanligt først sine egne tal for de danske aktiviteter senere på året.

Enorme investeringer

Tönnies-koncernen vil internationalt fortsætte sine investeringer og opkøb - og planlægger at poste et såkaldt "trecifret millionbeløb" i sine internationale forretninger i år. Her taler vi vel at mærke om beløb i euro - altså som et absolut minimum 745 mio. danske kroner.

Ud over et tidligere udmeldt byggeri i spanske Aragonien, mindst 180 mio. kroner i Storbritannien, samt udbygningen og moderniseringen af danske Brørup, så fortsætter arbejdet med opbygningen af et stor-slagteri i Kina i samarbejde med Dekon Group.

Clemens Tönnies glæder sig i pressemeddelelsen over, at hans søn Maximillian på 30 fortsat tager mere lederskab i den vidtforgrenede virksomhed. På den måde er næste generation klar til at drive virksomheden videre, bemærker han. Dette står direkte i modstrid til de seneste ugers rygter om, at virksomheden er til salg.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle