Tönnies i stort retsopgør om ansvaret for coronalukning

Hvem skal betale for corona-nedlukningen af Tysklands største slagteri? Var Tönnies så uansvarlig, at det skal koste bøder, eller lukkede myndighederne tværtimod slagteriet ulovligt?

Den fem uger lange nedlukning af Tyskland største slagteri sidste sommer, fører nu til flere retssager ved de tyske domstole.

Topchef Clemens Tönnies vil nemlig på sin side have myndighederne til at betale omkostningerne ved den månedlange nedlukning af slagteriet i Rheda-Wiedenbrück. Det sker ved et anlagt søgsmål ved forretningsretten i Minden.

En lukning, som koncernen blev pålagt som følge af massive corona-udbrud blandt de tusindvis af ansatte, og som førte til en massiv kø af slagteklare svin i det tyske.

Omvendt undersøger politiet i Gütersloh og anklagemyndigheden i Bielefeld samtidig, om der er hold i anklager om, at Tönnies-koncernen var skyld i uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af infektionsbeskyttelsesloven.

Clemens Tönnies, hvis livsværk i disse dage kan fejre 50 års jubilæum, udtaler i et stort interview med den tyske pressebureau DPA, at han vil vide, hvorfor hans virksomhed fik særbehandling fra myndighederne.

"Hvis vi, ligesom andre virksomheder, kun havde været lukket i 7 til 10 dage, havde det ikke medført denne store kø af slagtesvin. Men stemningen var så hidsig", påpeger han og uddyber, at han forventer at få en forklaring på, hvorfor hans virksomhed skulle lægges ned så meget længere end andre.

Slagteriet blev lukket af myndighederne 17. juni, efter der igennem længere tid blev fundet stadig flere tilfælde af covid-19 med relation til slagteriet og dets knap 8000 ansatte og familier.

Først efter fem ugers lukning fik slagteriet lov at køre en testperiode med stærkt nedsatte slagtninger og kom op på 8000 slagtninger ud af de vanlige 25.000-30.000 tilladte.

"Året har tydeligvis efterladt ar. Det har helet en smule, fordi det blev erkendt, at der var tale om en ulykke", forklarer Clemens Tönnies i interviewet, uden dog at gå nærmere ind i, hvorfor der var tale om en ulykke.

Ud over de omtalte sager og efterforskninger strides Tönnies-koncernen fortsat også med myndighederne om, hvorvidt koncernen har ret til lønkompensation for de mange tusinde ansatte i perioden, mens virksomheden blev holdt lukket. Denne sag ender formentlig også ved domstolene, vurderer lokalmediet Westfalen-Blatt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle