Tönnies til modangreb: Mindsteløn på tyske slagterier skal markant op

Tönnies-ejer vil ikke sætte tal på tabene efter slagterilukning. Han understreger i stort interview at fokus er på at sikre sundhed og gode vilkår.

Clemens Tönnies går nu aktivt til modangreb mod de mange tyske politikere og meningsdannere, der de seneste uger har skældt ud på slagteriejeren efter den massive smittespredning på hans slagteri i Rheda-Wiedenbrück.

I et interview med lokalmediet Westfalen-Blatt i weekenden, tager slagteriejeren, der står for slagtning og forarbejdning af hver tredje tyske gris, til genmæle og melder, at han ikke mener at have begået fejl i det, der endte med flere ugers lukning af såvel slagteri som lokalområde.

Samtidig melder han, at han vil gøre op med både ansættelse af de udskældte kolonnearbejdere, og også forbedre indkvarteringen af de ansatte. De bedre forhold skal også ske ved at hæve mindstelønnen markant, melder slagteribossen.

"Jeg går ind for en markant forøgelse af mindsteløn for kødindustrien og at man gør den generelt bindende. Men dette diskuteres stadig i foreningen (af tyske slagterier, red.). Jeg kan ikke gøre det alene", konstaterer han og foreslår 12 euro per time som mindsteløn (89,4 kroner).

En væsentlig forøgelse i forhold til de 9,35 euro per time (70 kroner i timen), der i dag ifølge tyske medier er laveste niveau i kødindustrien.

Krisen har kostet

De fem uger med nedlukning af det enorme slagteri i Rheda, der dagligt slagter mellem 20.000 og 25.000 grise, har kostet dyrt for koncernen. Clemens Tönnies afviser dog i interviewet at sætte tal på - også på, om der vil være forsikringsdækning på omkostningerne.

"En brøkdel af disse omkostninger kan om nødvendigt dækkes af en forsikring. Krisen koster os naturligvis penge. Men vi har i øjeblikket andre prioriteter", fortæller han og understreger, at han har lovet at betale for samtlige lokale borgeres corona-tests og også har gennemført egne programmer for medarbejdere samt har opgraderet sine slagteriers, så de lever op til myndighedernes krav.

Tönnies-koncernen har fået kritik for at have søgt om statslig corona-hjælp til de omkring 7.000 medarbejdere, der blev sendt i karantæne. Ligesom en del politikere har ment, at koncernen skulle være peronligt ansvarlig - og dermed pålægges omkostninger - som følge af udbruddet.

Til det svarer han, at der må gælde samme vilkår for hans koncern og virksomhed, som for de øvrige slagterier og andre virksomheder, der har været ramt af smitteudbrud.

Kritik har regnet ned fra alle kanter

Kritikken har de seneste uger været massiv fra stort set alle kanter i de tyske medier mod Clemens Tönnies og hans koncern. Ud over smittespredningen og arbejdsvilkårene har også tysk dyrevelfærd været et omdrejningspunkt.

Og så kom det endda også frem, at Tönnies-koncernen har haft den nyligt afgåede tidligere SPD-leder og forbundsøkonomiminister Sigmar Gabriel ansat i foråret som konsulent til over 70.000 kroner plus rejseomkostninger per måned. Angiveligt med det formål at lave lobbyarbejde for koncernens interesser i Kina.

Dette mener Clemens Tönnies ikke kan kritiseres, idet Sigmar Gabriel overholdt reglerne for ministres interessekonflikter og arbejdsmuligheder efter sin aftræden, udtaler han til mediet.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle