Tørke og grillforbud halverer overskud hos fjerkræproducent

Gråsten Fjerkræ har fået halveret sit overskud på grund af tørke og grillforbud.

Gråsten Fjerkræ holdt hovedet oven vande med et overskud på 600.000 kroner i 2018. 

Overskuddet er en halvering af sidste års overskud på 1,3 millioner kroner, og årsagen til halveringen skal ifølge bestyrelsesformand Gunder P. Jensen findes i tørken og det medfølgende grillforbud. 

”Grillforbuddet gjorde selvfølgelig et stort indhug i salget af pølser og marinerede fjerkræsprodukter. Og så kom tørken med forhøjede kornpriser. Vi snakker adskillige millioner”, svarer bestyrelsesformanden på spørgsmålet om hvor meget tørke og grillforbud har kostet dem. 

Firmaet havde ellers et godt julesalg, men det var ikke nok til at redde regnskabet. 

”December var da god. Havde den ikke været det, havde regnskabet heller ikke været så godt, som det trods alt er. Vi hentede lidt af det tabte terræn ind, men så meget var det heller ikke”, siger Gunder P. Jensen. 

”Vi er ikke herre over vejret, og kan ikke være andet end tilfredse med et overskud. Men med et normalt år med normalt høst havde det været et kanonår”, siger han. 

Forventer godt 2019

Gråsten Fjerkræ ser nu fremad, og forventer et godt 2019. 

Blandt andet fordi flere lader til at satse på fjerkræ. 

”Vi kan se, at fokus på fjerkrækød er stigende. Der hvor vi især ser det er de få forretninger, slagtere og supermarkeder, hvor man har flyttet fokus fra oksekød til fjerkræ. Der har man stigende omsætning på fjerkræ. Og de har hentet omsætningstabet på oksekødet ind på fjerkræet. Jeg forventer, at flere tager fokus på fjerkræ. Og når vi taler klima er fjerkræ i top. Fire ben forurener dobbelt så meget som to, plejer jeg at sige”, siger Gunder P. Jensen.

Han tilføjer desuden at firmaet er klar på et hard brexit, selv om de ikke ønsker det. 

”Jeg håber selvfølgelig ikke, at det bliver hård Brexit. Men skulle det ske, så kommer der told på ænderne. Der forventer vi massiv efterspørgsel, og det er vi klar på.”, siger formanden med reference til de investeringer firmaet har gjort i deres andeproduktion i Tyskland

Koncernen, der også omfatter selskabet Eurodan Poultry, som markedsfører franske fjerkræspecialiteter under navnet Label Danois, beskæftigede i 2018 ca. 20 medarbejdere. Hertil kommer omkring 250 medarbejdere på de gårde og slagterier, som man samarbejder med

Bruttofortjenesten blev på 5,1 million mod 5,9 million i 2017. Selskabets egenkapital er på 4,6 million.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle