Tørke og massevis af lus har taget hårdt på de økologiske roer

Den store udfordring i de økologiske sukkerroer er at holde dem rene uden kemi, siger Morten Helsted. Han fandt sit lugehold via Facebook.

Udfordringen har især været tørken og lusene. Det er helt vildt, som de har kunnet opformere sig i varmen. Og der er ikke faldet regn, så roerne kunne kompensere for dem«, konstaterer Morten Helsted om sine to hektar med økologiske sukkerroer.

Den, han trækker op, er til hans lettere misfornøjelse hindbærformet og forgrenet i stedet for spids og lang. Toppen ser lidt træt ud med hvidlige spor af skimmelsvamp to dage før den planlagte optagning søndag 8. oktober.

Den unge agrarøkonom og gårdejer (32) fra Vejleby på Midtlolland står selv for optagningen, mens Nordic Sugar henter roerne og renser dem på stedet, før de køres til oparbejdning på roefabrikken i Nykøbing Falster.

Få dage før optagning var LandbrugsAvisen på besøg for at høre om hans første erfaringer med øko-roer.

Forretning i økologi

Morten Helsted ejer og driver i alt 185 hektar med økologi og driver yderligere 1.000 hektar i driftsfællesskab med sin far og sin farbror

Han har som regel selv haft 30 hektar konventionelle sukkerroer, men med omlægningen blev han frisk på at give det et skud med økologiske roer.

Han har i første omgang tegnet en tre-årig kontrakt med Nordic Sugar om økologiske roer. I 2017 lagde han én hektar ud og i 2018 to hektar.

Til næste år, når han er fuldt omlagt, vil han gå all in med 20 hektar økologiske sukkerroer.

Ren forberedelse

»De første to år har udelukkende været for at forberede mig til næste år. Der er rigtig meget, man ikke ved, når man er ny økolog«.

Med to ekstreme år bag sig, hhv. vådt og tørt, har Morten Helsted fået sin ilddåb som ny økolog, men også erfaringer.

»Vi har godt styr på såning og såbed, men alfa og omega er at holde roerne rene. Kan jeg det, er jeg næsten i mål, resten er op til vejret, - og selvfølgelig, at de har den gødning, de skal bruge«.

Strigling lønner sig

Som strategi har han valgt et falsk såbed, som blev striglet tre gange før såning.

»Med blindstriglingen får man virkelig ryddet op i såbedet. Det lønner sig meget!«

Startgødning i efteråret før var svinegylle med 90 kg N pr. hektar udlagt i efterafgrøden efter høst og vinterpløjet. Senere, sammen med såningen, 1.000 kg granuleret hønsemøg med 4 kg N pr. 100 kg.

»Det er noget, vi i samarbejde med Nordic Sugar har importeret fra Holland«.

Sidst i maj blev roerne luget første gang med lejet lugevogn, en strategi, Morten Helsted også vil benytte næste år.

Det var ellers ikke planen. Han havde bestilt et professionelt lugehold fra Østeuropa, men blev brændt af.

»Der har været mange problemer med udenlandsk arbejdskraft, da der har været ændringer på området«.

Fandt folk på Facebook

I stedet lejede han en lugevogn af en kollega og skrev på Facebook, at han savnede ’flittige hænder’.

»På den måde fandt jeg 12 mand i løbet af en dags tid«.

Holdet var en blanding af unge, førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere. Det gik ok, selv om de mindste uerfarne hænder havde det svært.

»De havde svært ved det og hev ikke ukrudtet op, men over!« gyser Morten ved tanken om svinemældens evne til blive dobbelt så stor, når den først er revet over. Anden gang hakkede han selv og hans far. Samlet set vurderer han, at antallet af hakketimer pr. hektar har været 70-80 og dermed ret højt.

Til næste år vil han igen bruge lugevogn, men vil benytte sig af polske, professionelle roe-arbejdere.

»Det er ikke noget, man lærer på en dag eller to: Der står en lille, skrøbelig roe, som du ikke må ramme. Men ukrudtet står lige ved siden af!«

Lugerobot kunne han ikke drømme om at bruge, før teknikken bliver bedre.

»Den får hverken det hele eller halve med og er slet ikke slået an hernede på Lolland«.

Fremtiden

Alt i alt bliver udbyttet af de to første øko-år i roerne ikke noget at råbe hurra for, vurderer Morten Helsted.

Vægten skønnede han løst før optagning til 40 ton rene roer pr. hektar. Det skal ligge på 50, før det er rigtig interessant. Alligevel er hans forventninger til de økologiske sukkerroer som afgrødevalg høje. På en skala fra et til 10 er de på otte!

»Men der skal være en god merpris, - ellers forsvinder de økologiske sukkerroer hurtigt igen. Der er langt mere arbejde og langt større risiko for, at noget går galt, i de økologiske roer«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle