Tørkeindekset stiger: Aldrig har det været så tørt så tidligt

Det er blevet meget tørt usædvanligt tidligt i år, det viser en opgørelse fra DMI.

I denne uge har de første landmænd måtte starte vandingsmaskinerne rundt om på markerne, for selvom det blot er en måned siden, at markerne stod under vand, er der nu godt tørt.

Især de sidste fire uger har været knastørre, og siden 19. marts og til i dag er der kun faldet 6 mm regn, mens der har været hele 246 solskinstimer.

Det er yderst sjældent, det er så tørt, så tidligt på året. Det viser DMI's opgørelser, fortæller klimatolog ved DMI Mikael Scharling.

"Det er meget tørt. Vi har lavet et tørkeindeks siden 2005 og sammenligner man landstal for alle år, ligger vi lige nu så tørt som aldrig før, så tidligt på året", siger Mikael Scharling.

I gennemsnit ender landsgemmensnittet i øjeblikket på 7,7 på tørkeindekset. Indekset går fra 0 - 10, hvor 0 er 'ingen risiko for tørke" og 10 er knastørt og 'høj risiko for tørke'.

Sidste år bød også på en tidlig tørke i april, men først en uge senere - altså omkring 23. april - nåede tørkeindekset en værdi på 7,7 på landsplan, fortæller Mikael Scharling.

"Vi er en uge forud på tørkeindekset i forhold til sidste år, simpelthen fordi vi har haft fire uger i streg med kun 6 mm nedbør og lav luftfugtighed og ret blæsende, hvilke har tørret jorden ud".


Her ses det, hvordan kurven for tørkeindekset 2020 er tidligere på den end i 2019. I 2019 blev det også tidligt meget tørt, men uden sammenligning med tørken i 2018, der ramte langt senere på sæsonen. Grafik: DMI

Mest tørt i øst

Foråret, og april måned især, er normalt den tørreste årstid. Men det er usædvanligt, at der er tørke så tidligt på året.

Faktisk har hovedstadsområdet allerede ramt et tørkeindeks på 9, mens resten af Danmark ligger lidt lavere.

Et tørkeindeks på 9 betyder, at der er under 10 mm vand tilbage i jordens vandmagasin.

"Tørkeniveauet vil stige yderligere de kommende dage, og det vil sandsynligvis holde sig oppe i de næste par uger", siger Mikael Scharling fra DMI, der har kigget på opgørelsen og DMI's langtidsprognose.

Kigger man ud over Danmark er det mest tørt i øst, mens det vestlige- og nordlige Jylland har fået mere vand tidliger på foråret.


I hovedstadsområdet er Tørkeindekset steget til 9, mens resten af Sjælland og Fyn ligger i klasse 7-8, og  resten af Jylland en klasse 5 - 6. Grafik: DMI, find den her

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle