Tørken koster: Mister 1,5 mio. kr. i vårbyg

Fem ugers tørke har sat spor på markerne, og en smule regn kan ikke redde tabet.

Hvis vejret slår om nu, så mister vi omkring halvanden mio. kr. i forhold til normalen på vårbyg. Derudover kommer, hvad vi mister på halm«, fortæller svineproducent og planteavler Mogens Sommer Jensen ved Randers.

10. juni er der faldet 12 milimeter regn på markerne, der tilhører Mogens Sommer Jensen. 11. juni ligger der ikke en eneste vandpyt på bedriften. Alt er sunket ned i den ellers svære jord, der hungrer efter væske.

»Det hjælper jo altid med vand, men vi skal have stabilt nedbør over flere dage. Ellers får det ikke afgørende effekt«, forklarer han.

Sammen med sin bror ejer han 800 hektar land, hvor der dyrkes afgrøder til bedriftens 1.000 årssøer.

»Det er et helt andet sædskifte, vi har i år. På grund af det våde efterår har vi nu otte gange mere vårbyg, end vi plejer. Vårbyggen har ikke kunnet nå at sætte ordentlige rødder, så den kan ikke hente nok næring op fra jorden«, siger Mogens Sommer Jensen.

Holder fast i de gode ting

Der er også sat flere penge af til at sikre de 800 hektar afgrøder mod sygdomme i år.

»Vi har behandlet alt mod skadedyr, fordi de trives så godt i varmen. Det koster selvfølgelig ekstra. Til gengæld ser vi ikke nogen svampeangreb i det tørre vejr«, forklarer Mogens Sommer Jensen

Den positive indstilling til den nære fremtid er stærk hos den midtjyske landmand på trods af de sidste fem ugers modgang.

»Der er mange steder i landet, hvor det står værre til end her. Vi kan jo ikke sætte udbytterekorder hvert år, selvom vi altid stiler efter at blive bedre. Hvis vi får noget stabilt vejr fra nu af, så er der stadig meget, som kan reddes. Håbet er i hvert fald langt fra tabt«, er meldingen fra ham.

Læs mere side 8 & 29 - 34.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle