Tab på ukrainske kornprodukter kan overstige 3,2 milliarder dollar

Der venter ukrainske landmænd store tab i 2023 på grund af høje omkostninger og lave salgspriser.

Tabet på ukrainske kornprodukter kan overstige 3,2 milliarder dollar i 2023.

Årsagen er høje omkostninger til logistik, brændstof og gød. Og tabet risikerer at få den konsekvens, at der vil være færre tilsåede arealer i de kommende år.

Sådan lød det torsdag fra Ukraines største landbrugsorganisation ifølge Reuters.

Det er især den russiske blokade af de ukrainske storhavne langs Sortehavet, der er årsagen til problemerne. Havnelukningerne har ført til en kraftig stigning i prisen på importeret brændstof, frø, gødning og reservedele til landbrugsmaskiner.

Dyrt at producere

Ifølge beregninger af dækningsbidragene fra Agrarian Council, landbrugsorganisation i Ukraine, så var omkostningerne ved hvedeproduktion i 2023 omkring 146 dollar per ton – men med en gennemsnitlig salgspris på 102 dollar. 

Landmænd brugte i gennemsnit 149 dollar pr ton for at dyrke majs, og det kan sælges for 94 dollar. 

Selv solsikke- og rapsproduktionen fra 2023 vil være urentabel. Kun sojabønner ville give landmændene en vis fortjeneste, lyder det fra landbrugsorganisationen.

Allerede nu fører det ifølge meldinger fra ukrainske landmænd til, at de tilsåede arealer falder, fordi det ikke er rentabelt.

De ukrainske myndigheder fastholder dog, at der fortsat vil blive sået for eksempel 4,4 millioner hektar med hvede i 2023/2024-sæsonen.

/rost

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle