Talrige oplæg og endeløse PowerPoints - landbrugsforhandlinger er blevet til studiekreds

Minister skød landbrugsforhandlinger i gang 3. februar - mere end en måned senere bliver partierne stadig undervist i lavbundsjorde og økologi. Og ingen ved, hvad regeringen vil.

For fem uger siden lød det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), at "nu starter landbrugsforhandlingerne".

Med en digital konference blev det forløb skudt i gang, der skal ende i en måske historisk aftale for landbruget, når det kommer til klima, miljø og fremtidens landbrugsstøtte.

Siden er ugerne gået med virtuelle oplæg og masser af PowerPoints - men ingen konkret forhandling.

Det fortæller flere af de deltagende partier.

"Vi ved stadig overhovedet ikke, hvad regeringen vil. Der har været en masse oplæg, og det er lidt studiekreds-agtigt. Der må jeg nok sige, at hvis vi skal forholde seriøst til vandrammedirektivet, CO2-belastningen fra landbruget og EUs støtteordninger fra 2023-2027, så er vi nødt til at komme frem til et sted, hvor der kommer tal på bordet", siger landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

studiekreds skal  være færdig

Ordføreren understreger, at der har været tale om "helt udmærkede oplæg", men kalder samtidig processen "en måde for regeringen at vinde tid".

"Jeg er selv uddannet landmand og har været ordfører på det her område i nogle år, så det er ikke for min skyld, at de skulle vælge den her fremgangsmåde. Nu har landbrugsministeren valgt det på den måde, men jeg ser frem til, at der opstår reelle forhandlinger. Det er selvfølgelig først, når studiekredsen er færdig", siger Søren Egge Rasmussen.

Hos Konservative er landbrugsordfører Per Larsen ligeledes belastet med en uddannelse som agrarøkonom og derfor ganske godt inde i stoffet.

"Det er naturligt, at en ny minister, der ikke har arbejdet meget med landbrug, har haft et behov for en indføring i stoffet. Jeg havde selvfølgelig helst set, at regeringen lagde et konsekvensberegnet oplæg frem, som vi kunne forhandle ud fra", siger Per Larsen.

Hos Venstre er der stor utålmodighed for at komme i gang med reelle forhandlinger. 

"Det er jo fint med en orientering, hvor man overflyver nogle forskellige emner, men selve forhandlingerne er vi overhovedet ikke kommet i gang med", siger landbrugsordfører Erling Bonnesen.

meget skolesidning

Som bekendt har fødevareministeren valgt at lægge det oplæg, som forgængeren Mogens Jensen (S) lige nåede at lave, i skuffen, men det fungerer stadig som en "kompasnål" - de andre partier må dog ikke se den.

"Det havde været mere ærligt at lægge det frem. Så kunne ministeren erklære sig i uenig i noget af det, og vi kunne forhandle ikke mindst. Nu ved vi ikke, hvor vi starter, og vi skal ende henne. Det kunne være rart snart at komme igang", siger Per Larsen.

På nuværende tidspunkt er partierne midt i en lang række møder indenfor syv forskellige temaer som lavbundsjord, kvælstofudledning, økologi, økonomi og så videre. Nogle af dem har partierne selv budt ind med.

"Det er meget orienterende, og jeg havde måske forestillet mig, at man f.eks. spillede ud og sagde; 'så meget lavbundsjord kan vi tage ud indenfor de økonomiske rammer', og så arbejdede vi med det. Der er vi slet, slet ikke", siger den konservative ordfører, der ikke kan huske et lignende forløb:

"Jeg har aldrig oplevet så meget 'skolesidning'. Ofte får vi en masse, vi skal læse, men her er det foredragslignende. Det er ret voldsomt".

powerpoint-træthed

De mange møder har gjort det svært for ordførerne at deltage i det hele.

"I en uge har vi prøvet, at der var 12-13 seancer, og det er ikke altid lige nemt at presse ind i en travl kalender. Jeg har ikke kunnet deltage i det hele", fortæller Per Larsen.

Heller ikke Søren Egge Rasmussen, der bl.a. også er boligordfører og energiordfører, har kunnet deltage i alle oplæg.

"Der er da en vis PowerPoint-træthed. Det er der sgu. Og med flere tekniske gennemgange på samme dag, er det svært at nå det hele, når man også har andre ordførerskaber", siger han og fortsætter:

"Det er en balance, for viden er godt. Det er altid fornuftigt at blive klædt på til svære og tekniske forhandlinger. Vi er nok bare et sted nu, hvor det er i overkanten".

vil have hjælp til overblik

Den store mængde viden har fået Søren Egge Rasmussen og udvalgsformand Rene Christensen fra Dansk Folkeparti til at undersøge, hvordan folketingsmedlemmerne kan få hjælp til at få det store overblik

"Vi skal have fundet ud af, hvordan vi kan samle op på de her mange oplæg og få et overblik over, hvor der er CO2-reduktioner og kvælstofreduktioner at hente. Det er næsten umuligt for os at lave et dekoncentrat med alle de slides og alle de oplæg", siger ordføreren og fortsætter:

"Vi vil først bede ministeriet om at lave en oversigt, og ellers bede Folketingets økonomiske konsulenter om se på det, så vi medlemmer kan blive forberedt og styrket i de her forhandlinger".

Emneord

politik , Top2 , Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle