Thise med store nye mål: Vil halvere antibiotika og droppe soja

Thise sætter sig nye mål for bæredygtighed i ny strategi, der især påvirker produktionen på gårdene.

Udfasning af soja og halvering af antibiotika.

Det er to af en række nye mål i en ny bæredygtighedsstrategi, som Thise denne uge fremlægger.

Frem til 2023 vil Thises 75 andelshavere udfase soja, også den certificerede. I stedet skal der anvendes 100 procent lokalt fremstillet foder til de mange malkekøer, der leverer til Thises mælkekartoner.

"Regnskovene, jordens lunger, er under pres, og sojaproduktionen bærer en stor del af skylden for fældning af regnskov, som igen har store konsekvenser for klimaet. Importeret soja udgør en tredjedel af dansk landbrugs samlede klimaaftryk, så der er behov for handling. Derfor ønsker Thise og landmændene bag mejeriet en meget hurtig udfasning af soja, senest om 3 år, ” udtaler Poul Pedersen, Thise Mejeris administrerende direktør.

10 procent mere biodiversitet

Ud over sojaen vil Thise de kommende år også arbejde med en halvering af forbruget af antibiotika, producere lokal biomasse, der kan bruges på mejeriet, samt analysere på markjorder, der kan eller skal udtages som lavbundsjorder. Til sidst skal der ifølge den kortfattede udgave af strategiplanen skabes mere plads til natur, så der skabes 10 procent mere biodiversitet.

Når det gælder soja-udfasningen, vil det foregå ved, at i første omgang 30 mælkeproducenter overgår til lokalt producerede hestebønner, lupiner, ærter og måske på længere sigt forædlet græsprotein, oplyser mejeriselskabet i en pressemeddelelse.

I efteråret skal de øvrige andelshavere have præsenteret erfaringerne med tiltaget - og derefter skal den endelige afgørelse om udfasning træffes, lyder det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle