Thor Gunnar Kofoed: Viceformandspost - Første kandidat melder sig på banen

Formanden for L&F’s frøsektion går nu efter viceformandsposten i Landbrug & Fødevarer, efter Lars Hvidtfeldt har meldt sin afgang.

"Jeg blev overrasket over, at mange ringede og spurgte om jeg vil gå efter viceformandsposten. Jeg har sagt ja til at stille op".

Sådan lyder det fra formand for Frøsektionen i Landbrug & Fødevarer i en video udsendt til frøsektionens medlemmer fredag.

Thor G. Kofoed fra Nexø har været formand for Frøsektionen siden 1996 og på den måde arbejdet meget med blandt andet pesticidområdet, som også hører under viceformandsposten i L&F.

"Der er synergieffekter. Det netværk, jeg har på frøområdet, kan jeg bruge som viceformand, derfor har jeg sagt ja til at stille op", siger han.

Thor G. Kofoed vil bruge netværket i både Danmark og EU til at få styr på pesticider, klimadagsorden med mere.

"Det kan ikke være rigtigt, at vi skal styres af følelser fra alternative personer", siger han.

Thor G. Kofoed stopper ikke på posten som formand for Frøsektionen på nuværende tidspunkt.

erfaren herre

Det er en erfaren mand inden for landbrugsorganisationsarbejde og politik, der har meldt sig på banen til at blive viceformand i Landbrug & Fødevarer, når der skal væges ny til november.

Formandsposten for frøavlerne, nu Frøsektionen i Landbrug & Fødevarer, har han holdt i snart 25 år. Den har ført til andre formandsposter.

I EU har han været medlem af COPA’s Udvalg for Markfrø fra 1996, formand fra 1997 og medlem af COPA’s Udvalg for Bioteknologi fra 1999. Herhjemme er han formand Brancheudvalget for Frø og Tystoftefonden. Gang på gang er han blevet genvalgt uden modkandidater, for resultaterne han har nået er mange.

Fra 2001 til 2004 var Thor G. Kofoed medlem af Folketinget for Venstre. Forud for det var han medlem af Kommunalbestyrelsen i Nexø og Bornholms Amt, så han ved, hvordan politikerne arbejder på flere niveauer.

BEGMAND TIL PLANTEDIREKTORATET

En af de første store sejre var, da Thor G. Kofoed i slutningen af 90’erne kæmpede mod dengang Plantedirektoratet for at få egenkontrol af frø på virksomhederne. Direktoratet var lodret imod, men Thor G. Kofoed og frøbranchen vandt. Ikke mindst på vedholdenhed og indsigt i EU-forhold.

Dengang sad hans far Niels Anker Kofoed (V) i EU-parlamentet, mens Thor G. Kofoed var medlem af en række faglige grupper.

Siden er sejrene kommet dryssende. Samarbejdet med Landbrugsstyrelsen vendt til det mere konstruktive, så konstruktivt, at Landbrugsstyrelsens direktør Jette Petersen roste Thor G. Kofoed til skyerne ved frøavlernes 100-års jubilæum tidligere på året, bl.a. for samarbejdet om etablering af Tystofte Fonden.

Han går op i at få vedligeholdt netværk, tale med de nødvendige personer. Ikke kun venner, også modstandere.

"Man får brug for dem", siger han.

Thor G. Kofoed er i den grad vedholdende, og lader sig ikke spise af med et nej. Han kæmpede for, at frøudlæg kan tælle med som MFO-afgrøder i EU-ansøgningen. Svaret fra myndighederne var, at det måtte man ikke give lov til for EU. Thor Kofoed ringede til EU, som ikke kunne genkende den udlægning, og så blev reglerne ændret i Danmark.

Selv om han er vedholdende ved Thor G. Kofoed også, at han skal lytte til sine modparter. Blandt andet på pesticidområdet, der som frøavler, ligger ham nært.

"Hvis man ikke får ændret nogle regler, ser det sort ud, så vi skal lykkes med det. Men vi kan ikke bare skælde ud, så bliver de bare forbudt", siger han.

KAN VÆRE HJEMMEFRA

På hjemmefronten driver Thor G. Kofoed Knarregaard ved Nexø med cirka 150 hektar. Der vokser frøafgrøder i de fleste marker: Bl.a. rajgræs, spinat og 5-6 arter af havefrøafgrøder. Jorden drives i samarbejde med en yngre nabo på 18. år.

"Jeg kan godt være hjemmefra. Vi har et fantastisk samarbejde, der altid har fungeret", siger han.

Hustruen, Charlotte Storm er selvstændig og har en forretning med brugskunst som bl.a. sælger designerlamper og lys.

"Hun har meget travlt og har ikke sagt noget til, at jeg stiller op", smiler han.

De har to voksne børn, Sabrine på 29, der er cand.scient. pol og Cecilie, 27 der er advokatfuldmægtig.

Thor G. Kofoed er 59 år.

Opdateret 17/10  kl. 11:29: Tilføjet portræt af Thor G. Kofoed

Emneord

Viceformandsvalg

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle