Tican giver sig: Dropper ny aflønning

Tican er gået med til at give slagterimedarbejderne en garanti for, at de i denne overenskomstperiode ikke får en ellers varslet aflønningsændring.

Slagteriernes Arbejdsgivere - det vil sige både Tican og Danish Crown - har nu underskrevet et nyt protokollat til overenskomsten mellem Slagteriernes Arbejdsgivere og NNF.

Det betyder, at Tican dropper den nye aflønning, de havde varslet over for medarbejderne. Dermed tyder det på, at den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse er mod vejs ende - hvis altså slagterimedarbejderne accepterer protokollatet.

Det var i protest med den nye aflønning hos konkurrenten SB Pork i Brørup, der er ejet af Tican og dermed tyske Tönnies. SB Pork havde ønsket at indføre en akkordaflønning baseret på to linjer - hvor fagforeningen, Fødevareforbundet NNF, mente, at der var tale om én linje. De to parter kunne ikke blive enige, og så dikterede overenskomsten, at timeaflønning skal træde i kraft. Det er reelt en lønnedgang.

Selvom det var SB Pork, som tirsdag ville indføre timeaflønning, var det hos Danish Crown i Horsens, at 300 medarbejdere mandag nedlagde arbejdet. Strejken bredte sig tirsdag til Tican i Thisted og SB Pork i Brørup.

Danish Crown havde allerede i weekenden givet en garanti om, at virksomheden ikke ville udnytte en mulighed i overenskomsten for at ændre aflønningen. Det er denne garanti, som nu kommer til gælde på tværs af slagterisektoren.

Ifølge Danish Crown  udfordrede den pågældende akkord den hidtidige forståelse af, hvad der forstås ved begreber som kæder, linjer, bånd og pakkeri på et slagteri.

"Vi valgte stort set omgående at give vores tillidsfolk en garanti for den indeværende overenskomst, da de henvendte sig med denne problemstilling. En tilsvarende garanti, der omfatter alle medlemmer af slagteriernes arbejdsgivere, var åbenbart det, der skulle til for at løse op", udtaler Søren F. Eriksen, adm. direktør for Danish Crown Pork.

Tican-direktør: Overenskomst spænder ben

Ove Thejls, adm. direktør for Tican, siger til Landbrugsavisen.dk, at virksomheden er gået med til, at spørgsmålet skal løses ved en ændring i overenskomsten.

"Vi har skudt hovedproblematikken til hjørne og finder en løsning ved fælles forståelse", siger Ove Thejls.

Han siger, at Tican havde sammenlagt to funktioner - opskæring og udbening – og at medarbejderne i den sammenhæng ønskede højeste aflønning for de to funktioner.

"Dette er en problemstilling, der skal løses. Ellers vil overenskomsten blive en blokering for teknologisk udvikling. Arbejdsprocesser ændrer sig løbende, og det skal vi selvfølgelig have en overenskomst der tager højde for. Det har vi ikke i dag", siger Ove Thejls.

NNF er åbne for diskussion

Danish Crown skriver tilsvarende i deres pressemeddelelse:

"Organisationerne er endvidere enige om som led i forberedelserne af den kommende overenskomstfornyelse at optage drøftelser om sammenhængen mellem de aktuelle aflønningsprincipper og den teknologiske udvikling i branchen. DI tager initiativ til sådanne drøftelser."

Hos Fødevareforbundet NNF siger lønkonsulent Bjarne Thomsen:

"Overenskomsten tager faktisk højde for den teknologiske udvikling, men vi vil gerne være med til at drøfte de aflønningsprincipper, der er i forbindelse med den teknologiske udvikling, men det er DI, der skal tage initiativet", siger Bjarne Thomsen.

Danish Crown forventer, at arbejdet på slagteriet i Horsens normaliseres, når aftenholdet møder ind senere tirsdag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle