Ticans ejere jubler - men snart venter rivegildet om millionerne

En pengeregn på 150 mio. kr. venter forude til Ticans 260 andelshavere. Men hvor skal det regne mest? Hos de gamle, trofaste - eller hos de, der fyldte slagtelinjerne de sidste år?

Smilene hos svineproducenterne i Thisted har været synligt bredere over jul og nytår.

»Både med kasketten som landboformand og som andelshaver er jeg ekstremt glad,« fortæller Morten Yde, mens andre bruger lidet jyske ord som »fantastisk« eller »godt tilfreds«.

Glæden afspejlede sig på den ekstraordinære generalforsamling lige før nytår, hvor 166 ud af 167 fremmødte andelshavere stemte ja til at lade Tican A/S overgå til Tönnies.

Forinden havde formand Jens Jørgen Henriksen løftet en del af det slør, som hidtil havde været lagt ud over forhandlingerne om salget.

Aftalen betyder, at Ticans ejere ikke længere vil få restbetaling en gang årligt, men vil få 80 øre oven i den løbende notering. De 80 øre vil dog først blive udbetalt, fra opkøbet er endeligt på plads, formentlig sidst i februar.

Samtidig kommer restbetalingen for 14/15 - og betyder altså en klækkelig sum penge ind på Tican-leverandørernes konti til den tid.

Provenu er tys-tys

Dertil kommer det meget omtalte og hidtil hemmeligholdte provenu, ud over restbetaling og andelshaverkonti.

Ingen af de andelshavere, som LandbrugsAvisen har talt med, ønsker at udtale sig til citat. Men samstemmende lyder det, at der er tale om et provenu på 150-200 mio. kr.; altså næsten det samme som en ekstra omgang restbetaling.

Fra det beløb skal så fratrækkes omkostninger til advokater i forbindelse med salget, ligesom Tican Amba skal stille sikkerhed i op til 2 år for eventuelle krav fra myndighederne. Derfor forventes det, at beløbet vil ende omkring 150 mio. kr.

Hvordan skal pengene fordeles?

Herefter følger det helt store spørgsmål: Hvem skal have hvor meget? Hvor a-konti og efterbetalingen kører efter faste rammer, så er der endnu intet oplæg til fordelingen af provenuet. Også spørgsmålet om, om pengene skal udbetales med det samme eller over nogle år er i spil.

»Andelshaverne er allerede optaget af det. Der snakkes på p-pladserne,« siger en, mens en anden konstaterer:

»Det bliver et rivegilde. Er det dem, der har været med til at opbygge Tican over de sidste 20 år, eller er det dem, der er kommet med over de sidste 3-4 år og har været med til at sikre udnyttelsen af slagtekæden, der skal have mest.«

En tredje konstaterer, at der nok er lige så mange meninger om den sag, som der er leverandører. Men at problemet trods alt er af positiv karakter.

Det vil Tönnies med Thisted

Imens arbejdes der på fuld kraft for adm. direktør Ove Thejls, der af Tönnies er blevet ansat til at drive Tican videre under det nye ejerskab.

På generalforsamlingen fortalte Clemens Tönnies, at han har planer om at investere op mod 100 mio. kr. i Thisted. Men også, at slagteriet i Brørup, SB Pork, skal lægges ind under samme paraply.

»Der skal ske en optimering mellem Thisted og Brørup, så kapaciteten bruges bedst muligt. Og på længere sigt vil vi gerne have flere grise,« fortæller Ove Thejls om planerne, som de indtil videre ser ud.

Derudover skal der kigges på, hvilke besparelser, der kan ske ved at lægge Ticans aktiviteter i England og Polen sammen med Tönnies.

LandbrugsAvisen har forsøgt at få formand Jens Jørgen Henriksens kommentar til tallene og den mulige fordeling af provenuet, men han vendte ikke tilbage før deadline.

Faktaboks

Afventer endeligt ok

  • Opkøbet skal behandles af konkurrencemyndighederne i EU, før det bliver endeligt. 
  • Tican forventer at sende anmeldelsen af sted i denne uge. Efter godkendelse af anmeldelsen har myndighederne 25 arbejdsdage til behandling.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle