Ticans største leverandør barsler med egen voldgift mod slagteriet

Leverandørselskabet Dangris overhaler andre leverandører, der også er utilfredse med manglende tillæg og tager skridt imod en voldgiftssag mod Tican. Med de to sager vil Tican være i juridisk slagsmål med leverandørerne af over 80 procent af sine slagtegrise.

De 170 griseproducenter hos Dangris har valgt at starte en voldgift mod slagterikoncernen Tican Fresh Meat, der samlet modtager 1,5 million slagtesvin årligt fra det andelsejede leverandørselskab.

Det erfarer LandbrugsAvisen.

Sagen kommer efter en ændring i Ticans prispolitik. I december 2021 offentliggjorde Tican en ændring af løbende markedstillæg, som medførte, at selskabets samlede betaling pr. kilo svinekød lå 25 øre lavere end Danish Crowns afregning for 2021.

Det fik sindene i kog blandt en række leverandører, der mener, at Tican dermed løber fra et løfte om at matche Danish Crowns priser.

Ingen kommentarer

LandbrugsAvisen kunne i februar skrive, at en anden gruppe af nu omkring 75 leverandører også er på vej med en voldgift mod Tican. Den gruppe står for ca. 1,8 mio. slagtegrise årligt, og dermed skal Tican nu operere i en ny virkelighed, hvor de er i juridisk slagsmål med leverandørerne af omkring 3,3 ud af 4 mio. slagtegrise årligt, svarende til 82,5 procent.

Hverken Niels Jørgen Villesen, adm. direktør i Tican, Dangris’ formand Søren Overgaard eller Dangris’ advokat i sagen, Jonas Bech fra Advodan Thisted, ønsker at kommentere voldgiften.

Dangris er den absolut største leverandør til Tican. Leverandørselskabet tæller især de forhenværende Tican-ejere, der solgte slagteriet til den tyske Tönnies-koncern i 2015.

Dangris indgik derefter på vegne af medlemmerne en samarbejdsaftale med Tican, som skal sikre de bedst mulige vilkår for leverandørerne. Samarbejdsaftalen genforhandles årligt, og Dangris har en løbende dialog med Tican om forhold af interesse for leverandørerne, hedder det på Dangris’ hjemmeside.

Fælles for alle

Hos salgsmaterialet til nogle af leverandørerne i den anden voldgiftssag fremgår det direkte, at Danish Crowns efterbetaling er lig med den danske markedspris. Det fortalte Gert Lund og Jacob Pedersen fra Interlex Advokater, der repræsenterer leverandørerne i sagen, til LandbrugsAvisen i februar.

"Når vi kender markedsprisen i DK (efterbetaling fra Danish Crown), topper vi op uden fradrag", står der eksempelvis i flere af de kontrakter, som advokaterne har set.

Ifølge Gert Lund har ingen af leverandørerne formuleringen i selve deres kontrakt, men der er flere, som har fået det generelle salgsmateriale fra Tican, hvori formuleringen står.

"Der er det måske tilfældigt, hvem der har fået den præcise Danish Crown-formulering, men man må gå ud fra, at når Tican har taget nye leverandører ind på baggrund af deres generelle tilkendegivelser, er det ens for alle", siger Gert Lund.

Derfor mener han ikke, at det er så afgørende, om den enkelte har fået den formulering eller ej. Det ændrer heller ikke på argumentet om, at parternes fælles forståelse igennem tiden har været at matche Danish Crowns efterbetaling.

Målet med den voldgiftssag er, at den manglende efterbetaling bliver udbetalt til leverandørerne.

Faktaboks

Ticans ændrede prispolitik

  • Tican er ejet af den tyske slagterikoncern Tönnies. Selskabet har i en årrække levet op til løftet om at levere en betaling for grisene, der matcher betalingen fra branchens sværvægter, Danish Crown.
  • Da prispolitikken for 2021 blev ændret i begyndelsen af december med tilbagevirkende kraft for 2021, kostede det leverandørerne næsten 100 mio. kr. på bundlinjen og resulterede i en storm af protester.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle