Tiden går og Venstre undrer sig: Hvor bliver regeringens landbrugsudspil af?

På Christiansborg venter man stadig på et udspil fra regeringen, så landbrugsforhandlinger kan starte. Venstre nægter at forcere forhandlingsforløbet, selvom tiden går.

Der er endnu stille før stormen, før regeringen går ud med sit længe ventede udspil på landbrugsområdet.

Hos Venstre undrer forhandler Troels Lund Poulsen sig over, hvad regeringen venter på, og understreger igen, at man ikke kommer til at forhandle et sekund, før udspillet er på bordet.

"Status er, at der sker ingenting. Jeg ved ikke, om regeringen har fået kolde fødder, eller hvad der foregår", siger han til Landbrugsavisen.dk.

Officielt blev forløbet med landbrugsforhandlingerne skudt igang 3. februar i år.

skal igang inden 14 dage

Siden februar har man holdt en lang række tekniske gennemgange, som er blevet kaldt både studiekreds og udvidede AMU-kurser af de andre ordførere.

"De tekniske gennemgange sluttede for en måned siden, og siden har vi ikke hørt noget som helst. Om det er taktiske årsager, eller fordi man stadig sidder og ændrer i udspillet, det skal jeg ikke kunne sige", siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

"Tiden går, klokken slår. Hvis regeringen håber, at de kan trække den og dermed forcere forhandlingsforløbet, så kommer vi ikke til at lade os presse. Det her kræver en grundig gennemgang og grundige spørgsmål".

Hvornår tror du, I kan gå igang med forhandlingerne?

"Jeg håber, de spiller ud inden 14 dage. Ellers vil jeg sige, at der er tale om en falliterklæring".

I det første udkast til en tidsplan for forhandlingerne, var der lagt op til at lande en aftale i maj - er det realistisk?

"Nej, for vi kommer jo først i gang med at forhandle i maj, så det ser jeg ikke for mig".

tidspres

Ifølge Venstre-manden er der flere ting, der gør, at det haster med at komme igang.

Det kommende landbrugsforlig skal nemlig både håndtere klima, miljø og EUs landbrugsreform, CAP'en, som ventes snart at blive vedtaget.

"Det haster blandt andet, fordi man jo skal lave nye IT-systemer, der kan håndtere den nye CAP, og man er jo nødt til at vide, hvordan det skal programmeres", siger han og fortsætter:

"Der er jo også formelle høringsfrister i forhold til vandplanerne. Men det er alt sammen regeringens problem, ikke mit. Bare fordi man har været præget af sløvsind, så kan man ikke kompensere ved et hurtigt forhandlingsforløb".

klassisk enhedslisten

Selvom man endnu ikke kender regeringens tilgang, så lagde støttepartiet Enhedslisten et udspil frem sidste weekend, der lød på at udtage og omlægge en halv mio. ha landbrugsareal.

Det blev modtaget køligt af regeringen, og heller ikke hos Venstre giver man meget for idéen.

"Det var et klassisk Enhedslisten-forslag, som handler om at nedlægge dansk landbrug. De ønsker sig et eller andet Morten Korch-samfund, hvor man skal kunne leve af en ammeko og en kælegris. Det ved os, der bor på landet, at det kan jo selvføgelig ikke", siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

"Vi er bekymrede for, at den her aftale kan koste jobs i landbruget, og det er det, vi ser med sådan et forslag fra Enhedslisten. Vi producerer nogle af de mest klimavenlige fødevarer i verden, og det skal vi da blive ved med".

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle