Tidligere øko-formand har kvægbrug og osteri til salg - rettidig omhu

Den økologiske landmand og tidligere formand for Økologisk Landsforening Evald Vestergaard har sat sit livsværk, 200 køer og osteri til salg.

Rettidig omhu og en erkendelse af, at liggetiden kan være lang.

Det er nogle af bevæggrundene bag, at det økologiske gårdmejeri, Osteriet Hinge, og det økologiske kvægbrug på Tanghusvej ved Kjellerup er blevet sat til salg.

Det er snart et år siden, Evald Vestergaard og hustru Erene Vestergaard traf beslutningen om at sælge gården, og beslutningen blev da også taget med erkendelsen af, at det kunne gå hen og blive en længere proces:

"Nu har jeg været landmand her i 33 år, og jeg ved, at man ikke kan vente til sidste øjeblik, for der kan være lang liggetid på et landbrug i dag", siger den nu 62-årige tidligere formand for Økologisk Landsforening, der har drevet gården nær Silkeborg med 200 malkekøer siden 1986.

"Den animalske produktion i Danmark er anderledes stillet end i 00'erne. Der er mange ejendomme til salg. At vi så fik den tørke sidste år, gjorde, at der også er flere landbrugsejendomme til salg, end da vi tog beslutningen sidste år".

Økolog på vej mod pension

Parret startede som konventionelle mælkeproducenter, men omlagde til økologisk drift i 1995, og lige siden har de været fortalere for det økologiske landbrug.

Evald Vestergaard har da også været repræsentant i Det Økologiske Fællesråd og formand for Økologisk Landsforening i seks år. Senest blev han i foråret 2018 kåret som årets økologiske håndværker for 'naturtiltag på bedriften' af ØL.

Derudover har han en lang karriere som aktiv foreningsmand og lokalpolitiker bag sig. Han er også tidligere formand for Kjellerup Landboforening og har været bestyrelsesmedlem i De Danske Landboforeninger, ligesom han også har været medlem af Landbrugsraadet.

Og ligesom med de mange andre 'tidligere titler', har Evald Vestergaard også en realitsisk erkendelse af, at han på et tidspunkt også vil blive 'tidligere landmand'.

"Det er 19 år siden, vi startede mejeriet. Sådan noget kan man godt blive forskrækket over at tænke på", siger han.

"Det er ingen hemmelighed, at de fleste landmænd arbejder mange timer hver uge. Det tænker man ikke som et problem, men man bliver jo slidt. Jeg kan da godt mærke, at man løfter benene knap så højt lægere", fortsætter han.

Sammen med to mejerister startede han og hustruen Erene i år 2000 det økologiske gårdmejeri Osteriet Hinge ved Kjellerup i Midtjylland. I 2015 blev Osteriet Hinge en del af Naturmælk. Gårdmejeriets oste sælges i gårdens gårdbutik og i ostebutikke i hele landet. 

Vil forsat leve på landet

Evalg Vestergaard er ikke meget for at kommentere på, hvad han skal kaste sig over, når landbruget en gang er solgt. For han holder fokus på landbruget, indtil det ikke er hans ansvar længere, siger han:

"Selvom man har taget en beslutning om at ville sælge, skal man holde fokus på opgaven. Derfor er der ingen af os, der har taget et nyt program op endnu", siger den driftige landmand, der vil sikre, at han giver et velfungerende landbrug videre med stor herlighedværdi.

For der er stadig 200 køer, der skal malkes, foder der skal blandes, og markplaner der skal laves. 

"At sælge et landbrug er ligesom at købe bil. Man ved ikke, om det har været en god forretning, før man sælger den igen. Det er det samme med et landmandsliv. Man har haft en fantastisk masse oplevelser undervejs, men man aner ikke, hvordan slutningen bliver, og hvad man får for det", siger Evald Vestergaard, mens han går og kigger til køerne.

Men én ting er sikkert, Evald Vestergaard skal ikke ind og sidde i en lejlighed i byen.

"Jeg skal bo, hvor der er masser af frisk luft, det er et faktum. Men lige hvad jeg skal i stedet for, det ved jeg ikke endnu. Det tager jeg stilling til, når landbruget er solgt", siger han.

Ved siden af mælkeproduktionen driver Evald Vestergaard og konen også 220 hektar med forpagtning.

Faktaboks

Gården

  • Gården på Tanghusvej bliver drevet som en økologisk kvægejendom.
  • Der er 200 køer og fuldt opdræt.
  • Derudover dyrkes der 220 hektar med opdræt.
  • Evald Vestergaard er andelshaver i Naturmælk siden 2015 og producerer også oste i samarbejde med virksomheden, der har lejet sig ind i gårdmejeriet.
  • Der er også tilknyttet en gårdbutik.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle