Tidligere formand for Bæredygtigt Landbrug erklærer sig klar til at bryde loven

Flemming Fuglede Jørgensen der onsdag forlod bestyrelsen i Bæredygtigt Landbrug, fortæller, at han er klar til at bruge mere kvælstof end loven tillader fra næste gødningssæson på sine marker i Nordjylland.

Sidste år trådte Flemming Fuglede Jørgensen tilbage som formand for Bæredygtigt Landbrug. En post han nåede at sidde på i 10 år. Onsdag trådte han så helt ud af bestyrelsen, da foreningen havde generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole. 

Siden han sidste år stoppede som formand har der været meget stille omkring Flemming Fuglede Jørgensens person i den offentlige landbrugsdebat. Det kan vise sig at være slut nu.

Som svar på et spørgsmål fra LandbrugsAvisen til noget, der egentlig var tænkt som et uskyldigt spørgsmål under en pause onsdag på Bygholm Landbrugsskole, så viser det sig, at den 69-årige landmand fra Nordjylland, nemlig langt fra er færdig med at provokere.

Som svar på spørgsmålet om, hvad han nu skal lave, når han ikke længere er i Bæredygtigt Landbrug, så lyder det overraskende svar fra Flemming Fuglede Jørgensen.

- Jeg skal snart en tur i retten.

Vil gøde mere

Det skyldes, fortæller han, at han på sin gård Borupgaard ved Løkken i Nordjylland simpelthen vil begynde at gøde sin jord mere end, hvad loven tillader. Den ekstra mængde gødning, som blev tildelt landmændene efter landbrugspakken tilbage fra december 2015, hvor de reducerede gødskningsnormer forsvandt, er nemlig ifølge Flemming Fuglede Jørgensen ikke godt nok. Han mener, at der der slet ikke bør være nogle normer.

- Jeg vil naturligvis hævde over for myndighederne, at jeg kan gøde, som jeg vil, da der ikke er nogen udledning fra mine jorde. Der vil de så komme at sige, at det må jeg ikke, men det vil jeg så kræve. Jeg vil simpelthen have lov til at gøde efter planternes behov i stedet for efter nogle normer, som man fra det offentlige har fastsat.

Så du vil simpelthen til at bryde loven?

- Ja, ja. Det vil jeg gøre nu. Jeg kan bevise, at jeg ikke forurener. Jeg vil godt se nogen anklage mig for noget, når jeg kan det.

At han kan bevise han ikke forurener er en henvisning til, at der fra den tidligere mangeårige formand i Bæredygtigt Landbrug, er blevet taget drænvandsprøver af indholdet af kvælstof og fosfor fra hans marker på Borupgaard. Målinger Bæredygtigt Landbrug selv flere gange har beskrevet prøverne på sin hjemmeside.

Fra Flemming Fuglede Jørgensen lyder det, at han har forberedt sig de seneste fem år på det her ved at tage prøver.

Du bliver vel politianmeldt?

- Ja, det gør jeg vel. De må trække mig i retten. Så må vi se, hvordan det kommer til at gå.

Hvor meget kommer du til at bryde reglerne?

- Det kommer selvfølgelig an på, hvordan kvælstofpriserne bliver. Men jeg vil typisk bruge en 30 til 35 procent mere, end jeg gøder med i dag.

Er du slet ikke bekymret for vandmiljøet?

- Nej, for jeg har taget prøver af min jord. Og det er kun fra min jord, så jeg ved præcis, hvad der løber ud. Jeg har et godkendt analysebureau, der kommer at tager prøver to gange om måneden, lyder det fra Flemming Fuglede Jørgensen.

Gjort til æresmedlem

I slutningen af mødet onsdag på Bygholm Landbrugsskole oldt Bæredygtigt Landbrugs nuværende formand Peter Kiær en tale, hvor han takkede for Flemming Fuglede Jørgensens indsats i foreningen. Desuden blev Flemming Fuglede Jørgensen gjort til æresmedlem i Bæredygtigt Landbrug.

I en kort takketale lød det efterfølgende fra Flemming Fuglede, at han er glad for at efterlade den til yngre kræfter.

- Når man når en vis alder, så må man også sige, at der skal fornyelse til. Jeg var blevet sådan en gammel, gal runkedor, som politikerne til sidst næsten ikke turde tale til. Så er det meget bedre, at der nu kommer nye til, lød det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle