Tidligere landboformand: Vi skal have mere økonomidebat og mindre miljødebat

Forhenværende landboformand Niels Rasmussen mener, at debatten om miljø skader landbruget mere end den gavner.

Der er tydelige strukturelle problemer i erhvervet, men de får for lidt politisk interesse. 

Det mener i hvert fald den fynske forhenværende landboformand Niels Rasmussen i et læserbrev indsendt til landbrugsavisen.dk

Vi har desuden talt med Niels Rasmussen, for at få uddybet hans meninger. 

Niels Rasmussen mener, at der i landbruget er et strukturelt problem med for meget fokus på at sammenligne de danske noteringer med de udenlandske, og at dette fokus bærer en del af skylden for at kapitalen forlader landbruget.

”En billig råvare har skabt en masse arbejdspladser til en masse dygtige medarbejdere, men landmanden får det samme for en gris og et kilo mælk som han fik for 20 år siden. I samme periode er der dygtige mennesker der har formået af få en halv liter vand i plastflaske til at koste 10 kroner", skriver Niels Rasmussen og fortsætter: 

"Forholdet mellem ansatte i primærdelen, og afsætningsdelen er skubbet voldsomt. Færre og færre aktive landmænd skal løbe økonomisk risiko for flere og flere i den øverste del af værdikæden. De står på skulderen af landmanden. Med en indtjeningsmarginal der bliver mindre, og store bedrifter der giver en risiko der er større. Alt sammen stablet ovenpå er svagt kapitalapparat. Det bør få den røde advarselslampe til at blinke hos de som er politisk ansvarlige for dette erhverv".

Mørkemænd skal ikke diktere

Men at flytte ressourcer og kræfter over på dette emne vil kræve noget, skriver Niels Rasmussen i sit læserbrev. 

”Man må simpelthen lukke ned for den del af landbrugspolitikken der dannes af erhvervets mørkemænd, der tror at miljøkrig med det øvrige samfund er vigtigt. I forhold til landbrugets indtjening betyder det faktisk ikke noget, om 20 eller 300 vandløb kommer ud af vandplanerne, eller om kvælstofkvoten er lidt for stor eller lidt for lille”, skriver Niels Rasmussen.

Til Landbrugsavisen.dk siger han, at det ikke er fordi at miljøet ikke er vigtigt, for det er det. Men fordi debatten trækker ressourcer fra at få styr på økonomien i dansk landbrug. Han uddyber: 

"Organisationen bæredygtigt landbrug er utroligt skadelig i den her sammenhæng, for den energi L&F skal bruge på at skabe synlighed på emnerne  fjerner brugen af kræfterne på de økonomiske udfordringer. 
Jeg kan ikke forstå at man ikke har blik for hvor dårlig situationen reelt er. Det er dårlig indtjening, lave jordpriser, og det indikerer at den produktion der er ikke præsterer værditilvækstnok. Og derfor fosser kapitalen ud".

Derfor, mener han, bør landbruget sammen med det øvrige samfund definere et nyt forretningsgrundlag. 

"Uden et nyt forretningsgrundlag, er vi på vej mod de selvejende bønders ende", uddyber Niels Rasmussen.

Du kan læse mere om Niels Rasmussens holdninger i LandbrugsAvisen, der udkommer denne weekend.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle