Tidligere landmand: Landbruget på vej ind i blindgyde

Landbruget har i de sidste 50 år bevæget sig ind i blindgyde, mener tidligere landmand.

Hans Jacob Petersen er tidligere svinebonde og har set, hvad han beskriver som en brændende, og nu også tørkeramt, platform blive håndteret ved at "gøre som man plejer" gennem de sidste 50 år, skriver han i et debatindlæg i avisen Information.

I indlægget langer han hårdt ud efter branchens måde at jagte, hvad han kalder økonomiske paradistider, men i stedet havne i krise efter krise.

"For når den næste fusion mellem slagterier eller mejerier havde givet enorme synergieffekter på kødpris eller mælkepris, når åbningen af nye markeder havde åbnet for kolossale fremgange, når vores sublime konkurrencekraft over for andre landes bønder manifesterede sig, så kom vi danske landmænd i det økonomiske paradis. Liiige om et par år, så vælter pengene ind", skriver han og tilføjer:

"Men paradis kom aldrig. I stedet har dansk landbrug været i kronisk krise siden vækst- og fusionsæraen for alvor tog fart. Bortset fra korte perioder med højprismarkeder eller euforidrevne jordprisstigninger".

Hans Jacob Petersen drev selv en svinebedrift med en produktion på over 22.000 grise per år, og han kritiserer systemets egen lukkethed om sig selv.

"Landbruget forsvarer helt forventeligt status quo. At vi spiser kød som altid, tænker landbrug som altid. Men den tid er uafvendeligt forbi. Dansk landbrug har i de seneste 50 år lukket sig totalt om sig selv. Sporet sig ind på at lave fortidens produkter til fremtidens forbrugere", skriver han i Information og fortsætter:

"Det kan ikke undre, at et helt erhverv på så mange områder har bevæget sig ind i stadigt snævrere blindgyder. For mens mantraet for verdens succesfulde virksomheder har været åbenhed, kompleksitet og stærke kompetencer, så har dansk landbrug holdt sig til egen (ind)avl".

I dag er Hans Peter Petersen ifølge Information selvstændig konsulent, og han slutter sin svada med en opfordring til ændringer:

"Dansk landbrugs brændende, stadig mere indtørrede platform, skriger på debat, benchmarking og udfordring af ’sådan har vi altid gjort’. Hvis erhvervet igen skal være stolt, selvbærende og attraktivt, er nytænkning, åbenhed og selvransagelse uomgængelig".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle