Tidligere L&F-formand bliver Ridder af 1. grad af Dannebrog

Tidligere L&F-formand træder et skridt op i Kongehusets ordenssystem som en af de få uden for det offentlige.

Den tidligere formand gennem otte år for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild kan nu kalde sig ikke bare Ridder af Dannebrog, men Ridder af 1. grad af Dannebrog.

På en liste, der ellers primært tæller militærpersoner, embedsmænd, politikere, diplomater og kulturpersoner, stikker titlen som gårdejer og fhv. formand for L&F ud.

Det er nemlig primært personer med tilknytning til staten, der tildeles ordenen, men et langt liv i politik kan have gjort udslaget for tildelingen til Merrild.

Men det er uvist, for hovedpersonen selv får nemlig ikke noget at vide om, hvem der har indstillet ham eller hvorfor.

"Der må være nogen et sted, der trods alt har vurderet, at jeg har forsøgt at gøre noget til nytte for samfundet, som har haft en eller anden effekt", lyder det beskedent fra den tidligere formand, som også har været både borgmester og viceamtsborgmester.

respekt om kongehuset

Selv er den tidligere formand meget glad for anerkendelsen, og han ser ordenssystemet og Kongehuset som vigtige institutioner i en foranderlig verden.

"I nogle kredse kan man godt lide at gøre lidt grin med ordenssystemet, og det kan man også sagtens gøre. Jeg synes bare, det er tiltalende, at vi har nogle institutioner i vores samfund, der ikke forandres", siger Martin Merrild og fortsætter:

"Vi lever i et dynamisk samfund, hvor vi skal være forandringsparate, og hvor alting er til diskussion og skal laves om. Så er det fantastisk, at vi har en institution som Kongehuset og Ordenskapitlet, der fortsætter, som det har gjort i hundredevis af år".

"Jeg har selv oplevet et utal af gange, hvordan der ude i verden er respekt om, at vi har et velfungerende monarki. Det hjælper os og medvirker til at sikre danske interesser ude i verden".

har ikke fået sagt tak endnu

Ordenen kom med posten, og normalt får man herefter lejlighed til at sige tak til Hendes Majestæt Dronningen.

Som så meget andet har corona dog skubbet dette på ubestemt tid. 

Uanset hvad kan Martin Merrild nu glæde sig over, at hans Dannebrogsorden af sølv nu er skiftet ud med en forgyldt.

Af andre riddere af 1. grad inden for landbruget kan nævnes bl.a. tidl. præsident for Landbrugsraadet Peter Gæmelke, tidl. videpræsident samme sted Bent Claudi Lassen og tidl. formand i Danish Crown Niels Gottrup Mikkelsen.

Martin Merrild har været Ridder af Dannebrog siden 2001.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle