Tidligere topembedsmand: Barbara Bertelsen skulle have spurgt til lovhjemmel

Tidligere topembedsmand vurderer, at statsministerens departementschef, Barbara Bertelsen, begik fejl i minksagen.

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, skulle have spurgt til, om der var hjemmel til regeringens beslutning om at aflive alle mink i november 2020.

Sådan lyder det nu fra tidligere departementschef i Finansministeriet, Anders Eldrup ifølge Politiken. Eldrups vurdering fremgår af en ny portrætbog ’Samfundsreformator’, som er skrevet af Susanne Hegelund.

Ifølge Politiken nævner Eldrup i bogen, at Barbara Bertelsen skulle have husket at spørge, om der var hjemmel til at nedlægge minkerhvervet, da regeringen besluttede af aflive alle mink

Over for Politiken har han uddybet sin pointe.

"Det er i sidste ende departementschefens opgave at spørge og dermed sikre, at der er hjemmel til at foretage de ting, regeringen ønsker. Normalt ville ansvaret ligge hos departementschefen i det pågældende ressortministerium, men sagen blev håndteret i Statsministeriet, og derfor blev det mere uklart, hvor ansvaret lå", siger Eldrup.

Statsministeriet har ifølge Politiken ikke ønsket at kommentere vurderingen fra Anders Eldrup.

Rolle afdækket i granskningskommission

Netop Barbara Bertelsens og Statsministeriets rolle i minkforløbet har i løbet af granskningskommissionens afdækning påkaldt sig megen opmærksomhed.

Den uheldige håndtering af sagen endte med at koste daværende fødevareminister Mogens Jensen en fyring, fordi aflivningerne faldt ind under Fødevareministeriets ressort-område. Men dokumenter har siden vist, at Statsministeriet under hele forløbet spillede en central rolle.

Selve beslutningen blev eksempelvis truffet på et møde i regeringens koordinationsudvalg - og det var Barbara Bertelsen, der valgte at rykke sagsfremstillingen forud for beslutningen fra Fødevareministeriet til Justitsministeriet.

Fra Statsministeriets side har det hele tiden været et kerneargument, at Danmark har ministerstyre, og at det derved ikke er Statsministeriet, der rent juridisk kan træffe beslutninger på de enkelte ministeriers vegne.

Først til sommer, når granskningskommissionen fremlægger sin rapport, ved vi, hvordan den vil vurdere departementschef Barbara Bertelsens rolle. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle