Tilbageholdte oplysninger: Højspændingsledninger kunne have været gravet ned

Det var faktisk teknisk muligt at grave elmotorvejen ned gennem Jylland ned, men det ville formentlig være alt for dyrt - er det kommet frem i en udenlandsk rapport.

Da man skulle beslutte, om det nye ledningsnet gennem Jylland skulle sættes op som luftledninger eller graves ned i jorden, lød det, at sidstnævnte ikke var "teknisk muligt".

Og så sent som i september har klima- og energiminister Dan Jørgensen udtalt, at det ikke er "teknologisk muligt p.t.".

Derfor blev det besluttet, at sætte i alt 500 højspændingsmaster op ned gennem Jylland - og at kun omkring 15 procent af højspændingsledningerne - 26 kilometer - skal graves ned i jorden.

Men ifølge udenlandske eksperter findes der faktisk tekniske løsninger for at undgå de mange kilometer luftledninger. Det skriver Jyllands-Posten.

Det viser indtil nu ukendte oplysninger fra en rapport fra december 2018 af de udenlandske eksperter, som daværende energiminister Lars Chr. Lilleholt satte til at undersøge, om det var muligt at få ledningerne i jorden.

Kræver højere elregning

Højspændsnettet er et projekt af Energinet, som er i gang med at erstatte en eksisterende 150 kV luftledning med en ny 400 kV luftledning.

Energinet vurderede sidste år, at det ikke var teknisk muligt at lægge ledningerne i jorden, men det canadiske konsulenthus WSP skriver bagerst i deres rapport, at det faktisk er "teknisk muligt" - men kun med de "fornødne investeringer". 

WSP mener derfor, at Energinet bør rådføre sig med offentligheden i forhold til, hvor meget forbrugerne vil være villig til at lade elregningen stige for at undgå luftledningerne. Ellers er det ikke muligt.

Energinet fastholder dog deres holdning: Det er uforsvarligt at grave hele strækningen ned, melder de i en pressemeddelelse.

"Kabler i jorden opfører sig helt anderledes end luftledninger, og der er ingen steder i verden, hvor der er erfaringer med så lange 400 kV-strækninger", udtaler Henrik Riis, der er administrerende direktør for Energinet Eltransmission, i pressemeddelelsen.

Slettede afsnit i rapport

Den ny elmotorvej, som højspændingsnettet også er blevet døbt, vakte en del protester i Vestylland, og flere venstrefolk foreslog også, at ledningerne blev gravet ned.

Nu er det også kommet frem, at den danske stat har presset på for at få rettet flere afsnit i rapporten. Det skriver Ritzau med henvisning til Jyllands-Posten.

Konsulentfirmaet WSP åbnede i deres konklusion for, at halvdelen eller op mod hele linjen kunne lægges i jorden, hvis det blev undersøgt nærmere.

Det havde Energinet afvist, og konsulentfirmaet fandt undervejs tegn på, at der var "en på forhånd fastlagt konklusion".

WSP blev herefter kaldt til møde i Danmark, og Energistyrelsen og Energinet fik ifølge Jyllands-Posten WSP til at omskrive rapporten. Det viser mails og dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i.

Ændringerne skete, selv om rapporten fra det canadiske konsulentfirma WSP skulle være uvildig

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle