Tilfreds Merrild efter krisemøde: "Der er ingen nemme løsninger"

L&F-formand Martin Merrild oplevede både opbakning fra minister og lokalformænd - nu skal der arbejdes på løsninger, og der er ingen nemme.

"Det har været et rigtig godt og udbytterigt møde med stort fremmøde og mange gode diskussioner".

Sådan lydet det fra en udkørt, men tilfreds L&F-formand, Martin Merrild, der kan se tilbage på et veloverstået ekstraordinært landsformandsmøde hos Landbrug & Fødevarer i København.

"Målet med mødet var at få input fra lokalformændene - både i form af hvor skidt det står til med høsten ude i landet, men også i form af hvilke tiltag, vi skal arbejde videre med for at hjælpe de mange nødlidende landmænd", siger han.

opbakning fra lokalformændene

Hvad fik du ud af de input?

"Det er klart, at frustrationen, som stort set alle formændene fremlægger fra deres medlemmer, gør indtryk", siger formanden og tilføjer:

"Når det kommer til mulige løsninger, var der ikke så meget nyt, men det vigtigste er, at vi oplevede opbakning til de modeller, vi kigger på".

En af de løsningsmodeller, der, ifølge formanden, især fik god opbakning på mødet, er, at give landmændene mulighed for at udskyde en termin og dermed forlænge deres lån i den anden ende - en såkaldt henstandsordning.

Fødevarestyrelsen beslaglægger juleænder ved Esbjerg 14. december · 15:45

Det er på overfladen en ligetil og effektiv model, men så simpelt er det ikke, lyder det fra formanden.

"Det kan lyde nemt at forlænge lånet, men det er det desværre ikke. Det var det måske, da man gjorde det sidste gang (i 80'erne, red.), fordi man havde en reserve, der kunne agere sikkerhed overfor realkreditinstitutterne", siger han.

meget at skulle tage højde for

Skulle man lave en henstandsordning denne gang, ville det være med sikkerhed i statskassen.

"Og så er vi ude i ulovlig statsstøtte. Derudover kan øge risikoen på lånene, hvilket institutterne ikke ønsker selvfølgelig. Det siger lidt om, at der er enormt mange faktorer, der skal tages højde for, inden vi vælger en model. Der er ingen nemme løsninger".

Udover en henstandsordning blev der blandt andet også diskuteret pesticidafgift og jordskat på mødet, lyder det fra formanden.

"Nu fortsætter vi med at regne på mulige løsninger og i næste uge har vi møder med ministre og nordiske kolleger, hvor tørken og mulige løsninger også er på dagsordenen", siger Martin Merrild.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu