Tjek altid om indkøbt foder er korrekt og fejlfrit, før grisene får det

Meget foder bliver leveret og håndteret i lukkede systemer, uden at det bliver tjekket og vurderet om varen er korrekt og fri for fejl, inden foderet bliver anvendt til grisene.

Af Gitte Hansen, svinerådgiver, VKST

Der leveres store mængder foder og råvarer til svineproduktionen hver eneste dag.

Meget foder bliver leveret direkte ind i siloer og bigbags. Det håndteres videre i lukkede systemer, uden at det bliver tjekket og vurderet om varen er korrekt og fri for fejl, inden foderet bliver anvendt til grisene.

Der kan også ske fejl ved indlevering, så foderet kommer i den forkerte silo, og derved bliver grisene også fejlfodret.

Flere tiltag er nødvendigt

Mange har oplevet, at pludselig vil grisene ikke æde foderet, eller de reagerer med voldsom diarre. Når dette er sket, begynder man ofte at lede efter fejlen i foderet.

Flere kontraktproduktioner kræver modtagekontrol, fx signatur/dato på følgeseddel, som tegn på en vis form for modtagekontrol.  Men jeg mener, at der er behov for yderligere tiltag for at sikre korrekt fodring af grisene.

Der har i nogle tilfælde været indført et krav om, at firmaet skulle aflevere en læsseprøve i forbindelse foderleverancerne. Denne tradition er ved at fase ud, idet firmaerne finder det besværligt, og landmanden har ikke etableret et system, således at prøverne bliver håndteret/gemt, så det giver mening og værdi.

Et eksempel: Sådan kan du gøre

Jeg vil kraftigt opfordre til, at man på hver svinebedrift intensiverer denne modtagekontrol, så både følgeseddel og en vare bliver tjekket ved modtagelse.

Ved at lave en visuel kontrol af foderet kan man finde ud af om der er noget, der afviger i lugt og farve.

Der er ikke sikkert, grisene reagerer på forskellen, men så ville man være på forkant, hvis der er små ændringer i grisenes ædemønster.

Fotoet øverst viser et eksempel, som anvendes i praksis. Her hældes en lille portion af de forskellige foderblandinger i et glas, som er noteret med dato for levering. Så kan man følge fx farveforskelle.

Alternativt skal man kræve en læsseprøver fra foderfirmaet, som gemmes i fx en til to måneder. Derved kan man lægge flere prøver ved siden af hinanden for at vurdere forskel i farve, lugt, struktur med videre. Så er der et godt grundlag for drøftelse med firmaet, hvis der opstår problemer i besætningen.

Jeg har lige været på besøg på en fabrik, som fremstiller foder- og mineralblandinger. Her blev der udtaget prøver til visuel kontrol af alle partier, som kom ind på fabrikken. Det kunne flere svineproducenter lære noget af.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle