Topchef i ministerium afviste kendskab til politiets kritiserede mink-talepapir

Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, afviste kendskab til udarbejdelsen af de omstridte action cards, som politiet skulle bruge i dialogen med minkavlerne i november 2020, da der endnu ikke var lovhjemmel til beslutningen om af aflive alle mink.

Først i en sms fra rigspolitichef Thorkild Fogde 11. november 2020 fik Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, kendskab til politiets problematiske brug af et såkaldt action card i forbindelse med aflivningen af alle mink.

Det kom frem i granskningskommissionen, der onsdag tog hul på det del-kommissorium, der handler om politiets brug af action cards, der er en form for talepapir.

Kommissionens arbejde handler på det punkt om at undersøge på hvilket grundlag, af hvem og hvorfor det blev besluttet, at politiet skulle kontakte minkavlerne uden for smittezonerne.

Kommissionen er også bedt om at redegøre for, hvem der traf beslutningen om at udarbejde action cardet, hvornår beslutningen blev truffet, samt om action cardet blev kvalitetssikret – og i givet fald hvorfor ikke.

Formuleringerne i action cardet (se hele teksten nederst, red.) var yderst problematisk, fordi der på daværende tidspunkt manglede lovhjemmel til aflivningen af alle mink.

Beslutningen ER truffet

Hvis en minkavler takkede nej til at samarbejde om aflivningerne, skulle polities medarbejder sige:

'Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er (ordet 'er' var understreget, red.) truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?'

Johan Kristian Legarth, der tidligere er blevet afhørt i forbindels med granskningskommissionens hovedkommissorium, afviste kendskab til udfærdigelsen af action cardet.

Til gengæld berørte afhøringen endnu engang, hvornår departementschefen kendte til den manglende lovhjemmel.

Rigspolitiet fik nemlig kendskab til, at der manglende hjemmel i løbet af eftermiddagen 5. november 2020. Her orienterede afdelingschef i Justitsministeriet, Anne-Mette Lyhne Jensen, bl.a. politidirektør Lykke Sørensen om lovudfordringen.

Allerede tidligere på dagen havde veterinærdirektør Hanne Larsen på et møde med Thorkild Fogde og styrelsescheferne oplyst kredsen om, at der skulle skaffes hjemmel til at aflive alle dyrene.

Kendte først sent til manglende hjemmel

Johan Kristian Legarth fastholdt under sin genafhøring, selv om polititoppen kendte til den manglende hjemmel, at han først fik kendskab til den manglende hjemmel flere dage senere - søndag 8. november

Det var på intet tidspunkt noget, der var oppe at vende i hans løbende dialog med rigspolitichef Thorkild Fogde, forklarede han.

"Jeg kan ikke mindes, at vi har en snak om, at han og Lykke (Sørensen, politidirektøren, red.) og andre hører om det. Det kan jeg ikke huske", sagde han.

Spørgsmålet, om hvornår Legarth kendte til den manglende lovhjemmel, er også interessant i forhold til granskningskommissionens hovedkommissorium, som mere bredt omfavner beslutningen om at aflive alle mink.

En af hans medarbejdere, afdelingschef Anne-Mette Lyhne, har nemlig forklaret, at hun orienterede ham om den manglende hjemmel til at aflive alle mink allerede 5. november 2020.

Men Johan Kristian Legarth fastholdt sin forklaring.

Hans dialoger med rigspolitichefen handlede således heller ikke om den manglende lovhjemmel, men i høj grad om tempoet.

Legarth forklarede, at han selv var mget optaget af, om der kunne findes andre aflivningsmetoder, der kunne speede tempoet i aflivningerne op. Det viste sig, at det ikke var tilfældet.

"Jeg tager en dialog Thorkild Fogde om aflivningshastigheden, men ikke hjemmel", fastslog han.

Faktaboks

Sådan var politiets action card formuleret

Hej, du taler med [TITEL] [NAVN]. Jeg ringer fra Rigspolitiet på vegne af Fødevarestyrelsen, da regeringen af hensyn til folkesundheden har truffet beslutning om at alle mink i Danmark skal aflives. Jeg ringer derfor vedrørende optælling af mink i raske besætninger.

Der vil være mulighed for at opnå en bonus for hurtig tømning af besætningen.

Der er 20 kr. pr. mink i såkaldt ”tempobonus”, hvis minkene i en farm på 7.500 dyr og derover er aflivet senest efter 10 dage fra den 6. november 2020 – det vil sige senest den 16. november 2020 kl. 23.59.

For farme med mindre end 7.500 dyr er fristen senest 5 dage fra den 6. november 2020 – det vil sige senest med udgangen af den 11. november 2020 kl. 23.59.

Godtgørelse ud over den nævnte bonus, er pt. ved at blive afklaret.

Jeg har desværre ikke mulighed for at svare nærmere på spørgsmål, men jeg kan vejlede dig om, at du kan kontakte Fødevarestyrelsens hotline på telefonnummer 72276900, ligesom du kan holde dig opdateret på:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyr-og-Covid-19/Mink-og-COVID-19/Sider/default.aspx

Som rask besætning kan du begynde at pelse dine mink (måske er du allerede er begyndt).

Men det er nødvendigt at få optalt din besætning med henblik på at have et grundlag for udbetaling af bonus og efterfølgende godtgørelse. Der vil blive talt både både avlsdyr, øvrige mink, døde mink og de mink, som er sendt til pelsning (eksempelvis via følgeseddel).

Det er naturligvis frivilligt, om du vil lade en myndighedsperson komme

ind på din besætning og foretage optællingen, og jeg skal derfor høre, om du ønsker at medvirke?

Ved ”JA” fra ejer:Tak skal du have. Jeg har i den forbindelse brug for følgende oplysninger fra dig:

  • Bekræft fulde navn
  • Bekræft CHR-nummer og evt. undernummer
  • Dato for hvornår optælling kan finde sted
  • Forventet startdato for tømning af besætning
  • Forventet slutdato for tømning af besætning
  • Evt. andet telefonnummer til kontakt om det praktiske aftale om optællingen

Vælger du at pelse eller aflive uden pelsning (dette skal fremgå af skemaet, så vi kan prioritere ressourcerne og tage dem med aflivning først)

Ved ”NEJ” fra ejer:

Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?

 

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle