Topembedsmand i Statsministeriet: Opfattede ikke information om manglende lovgrundlag som problematisk

Selv om man i Statsministeriet flittigt delte informationer - og at det udtalt var vigtigt for departementschefen med et fælles vidensniveau - overvejede topembedsmand ikke at dele central information om manglende lovhjemmel til at aflive alle mink med sin departementschef.

Højt placeret embedsmand i Statsministeriet, departementsråd Pelle Pape, fandt det ikke relevant at informere sin chef, da han i e-mail blev gjort bekendt med, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink.

Lørdag 7. november 2020 landede der ellers en e-mail hos ham om, at der ville være behov for et hastelovforslag for at sikre lovgrundlag den dramatsiek beslutning, der på daværende tidspunkt var fem dage gammel.  

Men det fik ikke de røde lamper til at blinke hos ham, forklarede han torsdag i Granskningskommissionen.

"Den går ikke i rødt på mit risikoparameter", sagde Pelle Pape i vidneskranken.

Pelle Pape er departementsråd i Statsministeriet, hvilket svarer til afdelingschef i de andre ministerier. Han skulle oprindeligt have været afhørt 2. december, men afhøringen blev udskudt på grund af tidspres.

Mailen kom fra kontorchef Casper Lund Borch i Statsministeriet, fordi Statsministeriet altid informerer Folketingets formand om eventuelle hastelovforslag. Pelle Pape fik sideløbende en SMS om, at han skulle se på mailen, og griber derfor fat i den lørdag formiddag.

Mailen har ellers i flere omgange vakt kommissionens interesse, fordi den meget udspecificeret redegør for, at der manglede lovhjemmel til beslutningen.

Første linje i mailen er: ’MVFM (Miljø- og Fødevareministeriet, red.) har ringet og varslet et hastelovforslag om midlertidigt forbud mod mink, herunder med hjemmel til at slå min ned i hele landet samt med hjemmel til ekspropriation’.

Ifølge Pelle Pape var det hastelovforslag nummer 40 eller mere under coronaforløbet, så det var ikke noget, der fik ham til at spærre øjnene op, at der manglede hjemmel til den beslutning, der på daværende tidspunkt var en del røre omkring i medierne.

Så det som en ekspeditionssag

Han så det mere som en ekspeditionssag. I fald Statsministeriets departementschef skulle have være orienteret, ville det have været hans opgave.

"Det ville være mig. Men det ville der ikke være en almindelige praksis om. Det var ikke mine overvejelser lørdag formiddag", siger han.

Hvis mailen havde krævet yderligere reaktion fra hans side, forklarede han, skulle Miljø- og Fødevareministeriet have reageret og talt med meget større bogstaver. 

Kommissionsformand Michael Kistrup brød under afhøringen også ind med sin undren. Han undrede sig over, at man havde sendt statsministeren ud med en meget klar besked om at aflive alle mink - og nu var der pludselig en information om, at der ikke var lovgrundlag. Gav det ikke anledning til overvejelser?

Pelle Pape svarede:

"Der ligger i det spørgsmål, at jeg får en erkendelse af, at der er noget dramatisk. Men jeg opdager ikke, at det er problematisk. Så ville der have været en afdelingschef, der ringer til mig, eller en anden departementschef, der ringer til min departementschef", lød det svaret fra Pelle Pape.  

Gentagne gange blev han spurgt til – også af kommissionsmedlemmerne Helle Krunke og Ole Spiermann, hvorfor denne helt centrale information ikke fandt vej videre op i systemet. Men hans forklaring var igen og igen, at det ikke fik hans røde advarselslamper til at blinke.

Tidligere under sin afhøring forklarede Pelle Pape ellers i mere generelle termer, at Barbara Bertelsen er en chef, der går meget op i et fælles vidensniveau.

"Det er meget almindeligt, at hun beder om at få dette eller hint til orientering", forklarede han og uddybede:

"Det er vigtigt for hende, at vi har en samarbejdende direktion i huset – at afdelingscheferne arbejder sammen", forklarede Pelle Pape tidligere under sin afhøring.

Pelle Pape har allerede tidligere i minkgransknings-forløbet gjort sig uheldigt bemærket, fordi han i en sms 3. november i fjor til en embedsmand i Justitsministeriet lavede en såkaldt bestilling, hvor han bl.a. bad om materiale til møde til ministrene i regeringens koordinationsudvalg.

Det skulle bl.a. indeholde "Tiltag ift at aflive mink (herunder indstilling om at sætte det i dvale/lukke lortet).

Den bemærkning gik han efterfølgende ud offentligt og undskyldt – hvilket han også gjorde i vidneskranken torsdag.

"Jeg vil gerne undskylde for mit ordvalg", sagde han.

Pelle Pape er selv en af de embedsmænd i Statsministeriet, der har slettet sine SMS'er automatisk, men en del af hans SMS'er er dukket op hos personer, han har været i dialog med.

 

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle