Topfolk fejrede landbrugets europæiske ambassade

50 års repræsentation af dansk landbrug og fødevareerhverv i Bruxelles – det er stort, og det blev fejret ved en reception i hovedstaden for EU-politik.

Af Sara Levin, L&F

Landbrug & Fødevarers kontor i Bruxelles har 50 års jubilæum. Det blev markeret ved en stor reception i begyndelsen af december med lige omkring 200 gæster. Snakken gik højlydt mellem landmænd, organisationsfolk, virksomheder og embedsmænd.

L&F-formand Søren Søndergaard holdt en tale med fokus på det indre markeds betydning for det danske fødevareerhverv og beskrev Danmarks store engagement: Der har siddet danske landbrugskommissærer på posten i en tredjedel af de sidste 50 år – og landbrugets fælles europæiske organisation Copa-Cogeca har haft tre danske præsidenter foruden en række andre poster til L&F-folk i Bruxelles.

Troværdige og loyale

Under receptionen var det tydeligt at fornemme, at alle de deltagende havde en eller anden relation til de danske repræsentanter, som sidder der nu, men også de, som har været der gennem de sidste 50 år. Det gjaldt også for de to helt store EU-lande, Tyskland og Frankrig.

- Samarbejde mellem vores europæiske lande er ekstremt vigtigt, når vi vil udvikle os. Dansk landbrugs position i Bruxelles er stærk takket være jeres 50 års repræsentation hernede, erklærede Christiane Lambert, præsident for landbrugsdelen af den fælleseuropæiske organisation, Copa og til daglig præsident for de franske bønder.

Fra tysk side i skikkelse af Joachim Rukwied, præsident for Deutscher Bauernverband, lød det:

- Vi har historisk arbejdet sammen med jer længe. I er troværdige og loyale. Vi arbejder især sammen om fair konkurrence og bæredygtighed, hvor Danmark leder vejen. Vores synspunkter flugter. Det er derfor, vi arbejder så godt sammen.

Eksportfremstød

Irske Phil Hogan var fra 2014-2019 EU-kommissær for landbruget. Han fremhævede især handelssamarbejdet med Landbrug & Fødevarer:

- Jeg husker de fantastiske eksportfremstød, som I sammen med fødevarevirksomheder fra hele EU ledte i tiden fra 2014-2019 for at sikre nye markeder. L&F har altid været aktive og innovative for at maksimere eksportpotentialet i Danmarks højkvalitets-fødevarer over hele verden. Det har skabt tusinder af arbejdspladser i landdistrikter og øget indtjeningen i dansk landbrug.

 

Vedholdende og dristige

Og netop det med at lære af hinanden påpeger den græske repræsentant i COPA-COGECA Elli Tsiforou, som til daglig er CEO for GAIA EPICHEIREIN, som repræsenterer de græske andelsselskaber.

- Jeg synes, jeres repræsentation hernede er meget vigtig og konstruktiv. I er vedholdende og dristige med de idéer, I kommer med. I samarbejder meget gerne. Mit største ønske er bare, I forbliver hernede i 50 år mere, og at vi som en familie arbejder endnu bedre sammen, for både danske, græske og andre europæiske landmænd står foran svære tider. Vi er alle i samme båd.

Blandt de politiske besøg var Venstre-medlemmer af Europa-Parlamentet i form af nyligt indtrådte Erik Poulsen og Asger Christensen.

- Det er helt afgørende for fødevareerhvervene, at Landbrug og Fødevarer er tilstede i Bruxelles. For det skaber en nødvendig forbindelse mellem EU’s institutioner, når vi forhandler om centrale landbrugsaftaler. Siden jeg blev valgt, har vi sammen fået sat vigtige danske aftryk på landbrugspolitikken. Jeg kan huske dengang, hvor de første investeringer fra EU blev udbetalt til modernisering af det primære landbrug i Danmark. Og når man tænker på, hvor dansk landbrug er i dag, med store andelsselskaber, der producerer fødevarer i top-klasse til hele verden, så har samspillet mellem Landbrug & Fødevarer og EU skabt nogle gode rammer for udviklingen, siger Asger Christensen.

 

Krig i Europa

I en nutid præget af Putins invasion af Ukraine er EU vigtigere end nogensinde, mener han:

- Vi står over for mange grænseoverskridende problematikker med energikrise, klimakrise og fødevareforsyningssikkerhed, for blot at nævne et par eksempler, der kun kan løses, hvis vi løfter i flok. Det står nu mere end nogensinde før helt klart, at der ikke er et alternativ til EU. Derfor er det afgørende, at Landbrug og Fødevarer er tilstede i byen, så vi sammen kan få indflydelse på de store, grænseoverskridende udfordringer, vi står overfor.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle