Torben Hansen: Planteavlen kan gøre Danmark klimaneutral

Hvis økonomien bliver til det, kan planteavlerne gøre Danmark CO2-neutral, mener planteformanden.

"Hvis Danmark skal være klimaneutral, kan vi bede planterne om at lave tingene, i stedet for at bruge olie".

Sådan lyder det fra Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planteavl. I sin beretning på Plantekongressen understregede han, at planteavlerne i den grad kan bidrage til at mindske udledningen af drivhusgasser.

I EU er målet at være CO2-neutral i 2050.

Bioplast og protein

Planteavlerne står med de løsninger, fremtiden kigger ind i, hvis man ikke vil bruge fossile brændsler. De kan lave bioplastic og en lang række råstofkomponenter, proteiner, energi og meget mere.

"Planterne kan producere det. Vi har forudsætningerne for at komme længst på det her punkt herhjemme med vores forskning, udvikling og rådgivning", understregede Torben Hansen.

Desuden kan udtagning af lavbundsjorde, nitrifikationshæmmere i gødning, sædskifte, planteforædling, reduceret jordbearbejdning, præcisionsjordbrug bidrage til at reducere CO2-udledningen.

Dobbelt bundlinje

Skal det blive til noget, kræver det dog en indsats fra politikerne. Ifølge Torben Hansen er det deres ansvar at sikre mulighederne. Det gør de ikke kun med forskning og regulering, men også ved at sikre, at landbruget har muligheder for vækst, udvikling og indtjening.

 

Emneord

plantekongres

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle